Algemene Onderwijsbond

AOb opent stakingskas voor acties in voortgezet onderwijs

Nog dit jaar moet een stevige salarisverhoging worden doorgevoerd in het voortgezet onderwijs. Dat zal de Algemene Onderwijsbond in een ultimatum aan de werkgevers eisen. "Het geld voor de salarisverhoging hebben de scholen al, dus die verhoging moet en kan snel worden gerealiseerd. Besprekingen over de rest van het pakket arbeidsvoorwaarden, zoals de werkdruk, kan dan daarna plaatsvinden. De werkgevers hebben op een onbegrijpelijke wijze die twee zaken aan elkaar geknoopt", aldus AOb-bestuurder Ton Rolvink. Het hoofdbestuur van de AOb heeft vrijdagmiddag 9 november toestemming gegeven om de stakingskas te openen en op korte termijn samen met de andere bonden acties te organiseren op de scholen voor voortgezet onderwijs.

Het verbaast de AOb dat de besprekingen over de werkdruk zijn vastgelopen, waardoor uiteindelijk de hele cao-onderhandelingen zijn afgebroken. "In een eerdere fase wilden de onderhandelaars van de VO-Raad meegaan in een idee de lestaak van 750 naar 728 klokuren terug te brengen en in de cao vast te leggen. Zij kwamen echter terug aan de onderhandelingstafel met de mededeling dat dit door de achterban - de directies en besturen van de scholen voor voortgezet onderwijs - werd afgewezen. Daarna weigerden de werkgevers over de vermindering van de werkdruk serieuze afspraken te maken."

Begin volgende week zal een actiecomité plannen ontwikkelen voor acties op alle middelbare scholen in Nederland, werkonderbrekingen zijn daarbij zeker mogelijk. Voornaamste eis van het ultimatum aan de schoolbesturen is dat er voor 2007 en 2008 een stevige salarisverhoging komt, omdat scholen dat geld al in hun subsidiebedrag hebben gekregen van de overheid. Deze salariseisen staan los van de inhaalslag die het rapport Rinnooy Kan bepleit voor onderwijspersoneel in het algemeen. Hierover zal pas in de loop van november, mogelijk zelfs december, door het kabinet een beslissing worden genomen.

Meer informatie: Robert Sikkes, coördinator communicatie AOb, 06-12967847


----------
AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nl

---