Wachtlijsten zorg niet transparant; AD komt met wachtlijsthulp

09/11/2007 17:05



AD



Wachtlijsten zorg niet transparant; AD komt met wachtlijsthulp

PATIENT KAN BETROUWBAAR KIEZEN VOOR KORTSTE WACHTLIJST

Rotterdam - Het AD komt morgen met de AD Wachtlijsthulp. Op www.AD.nl kan iedereen voor 24 specialismen zien bij welk ziekenhuis hij of zij het snelst terecht kan. Uit onderzoek van AD blijkt dat de wachttijd voor een bezoek aan de polikliniek of opname in het ziekenhuis maanden kan verschillen per kliniek. Zo kan een ritje van 40 kilometer de wachttijd voor een bezoek aan de oogarts met 8 maanden bekorten.

Kees Wessels, verslaggever en één van de initiatiefnemers van de wachtlijsthulp: "Wij gaan actief aan de zijde van de patiënt staan door het beschikbaar maken van informatie en zullen tevens in actie komen waar wij misstanden aantreffen. Reden is dat er tot vandaag geen betrouwbaar overzicht met de wachtlijsten van alle ziekenhuizen was. De overheidswebsite www.kiesbeter.nl, wemelt van de fouten, zoals het AD vorige week al meldde. KiesBeter.nl, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen erkennen dit ook. Zo ontbreken tientallen ziekenhuizen en van nog eens tientallen klinieken is alleen verouderde informatie voor handen."

Bij veel voorkomende aandoeningen als staar, maag-,darm en leverziekten en reuma haalt nog niet de helft van de ziekenhuizen de vastgestelde wachttijd van vier weken. Het is dus lonend om op zoek te gaan naar de kortste wachtlijst. Samen met Mediquest, een onderzoeksbureau in de gezondheidszorg, verzamelt AD de meest actuele en betrouwbare gegevens, die ziekenhuizen zelf openbaren. Het AD gaat de opgegeven wachttijden maandelijks checken om de betrouwbaarheid van de data te verhogen. Uit een eerste onderzoek blijkt dat ziekenhuizen op sommige specialismen in gebreke blijven met het openbaren van wachtlijstgegevens. Dit zijn ze wel verplicht.

De AD Wachtlijsthulp bestond al eerder. Tussen september 2001 en eind 2004 leverde de krant deze service aan lezers en internetbezoekers. In een onderzoek van het ministerie van VWS in 2004 stond dat de ziekenhuizen betere gegevens over wachttijden zijn gaan aanleveren onder invloed van de AD Wachtlijsthulp.

Enkele voorbeelden van lange wachtlijsten over de maand oktober:

Oogheelkunde

- Sint Anna Ziekenhuis Geldrop 32 weken wachten toegang polikliniek
- MC Haaglanden Westeinde 24 weken wachten toegang polikliniek

Plastische chirurgie

- Van Weel- Bethesda Dirksland: toegang polikliniek 29 weken
- Oosterschelde Ziekenhuis 20 weken

Reumatologie

- Diakonessenhuis Utrecht: toegang tot polikliniek 21 weken
- Amphia Breda: toegang polikliniek 11 weken en nog 7 weken wachten voor dagbehandeling






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/