Arriva


Nieuwe roetfilters in Waterland

Datum: 17 september 2007

Vandaag overhandigde Nick Holle, Arriva, op symbolische wijze de roet, die vanaf heden wordt uitgestoten door de van roetfilters voorziene Arriva bussen, aan de heer Verbeek, portefeuillehouder OV en de heer Bezuijen, portefeuillehouder RO stadsregio Amsterdam. Het plaatsen van een roetfilter in combinatie met de katalysator op een bestaande bus (retro-fit) levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid. Deze roetfilters zorgen voor een afname van schadelijke uitstoot van roetdeeltjes met gemiddeld 95 tot 98%.

Uitlaatgassen van bussen bevatten roet (fijn stof). Roetdeeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid, daarom heeft de Europese Commissie normen gesteld voor fijn stof. Door de strengere eisen aan nieuwe voertuigen, katalysatoren en door de APK neemt de luchtverontreiniging door verkeer af, ondanks het toenemende aantal weggebruikers.

De roetfilter elimineert vaste deeltjes uit dieselolie. Het is een uiterst effectieve, duurzame en beproefde technologie, die vrijwel alle vaste deeltjes, koolwaterstoffen en koolmonoxide verwijdert. Het filter kan uiterst fijne deeltjes tegenhouden, waaronder PM10. die diep in de longen kunnen doordringen. Hij is zeer doeltreffend in het verwijderen van ultrafijne deeltjes (kleiner dan een micron) die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.