FNV

9-11-2007 FNV positief over Banenplan

FNV-voorzitter Agnes Jongerius is enthousiast over het banenplan dat zakenman Hennie van der Most vandaag in Den Haag heeft gepresenteerd. Van der Most wil samen met vierhonderd collega-ondernemers de werkloosheid terugdringen door zelf werklozen een 'superstage' aan te bieden.

Jongerius: "Voor dit plan werd niet eindeloos vergaderd. Er zijn ook geen voorwaarden aan gesteld, zoals versoepeling van het ontslagrecht of loonkostensubsidies. Van der Most signaleert een probleem en wil daar wat doen. Die spirit staat me aan."

Van der Most vraagt de leden van de door hem opgerichte ondernemersclub DGA Network de vacatures binnen hun bedrijven in kaart te brengen. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en uitkeringsinstantie UWV zoeken daar dan passende kandidaten bij. Die kunnen drie maanden aan het werk met behoud van hun uitkering. Daar bovenop krijgen zij passende werkkleding, een reiskostenvergoeding en een vergoeding voor andere werkgerelateerde kosten. Deze toelage wordt niet van de uitkering afgetrokken, omdat de werkzoekenden er volgens het banenplan niet op achteruit moeten gaan.

Tijdens de drie maanden stage wordt gekeken hoe de nieuwe medewerkers zich ontwikkelen. Zonodig krijgen zij gratis bijscholing. Als de werkzoekende bij zijn tijdelijke werkgever in de smaak valt, dan krijgt hij na zijn stage een contract.