Ministerraad

november

Maatschappelijke stage: samen leven kun je leren

Persbericht | 09-11-2007

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met het plan voor de invoering van de maatschappelijke stage. De stage zal gefaseerd worden ingevoerd: in 2011 zullen alle leerlingen in het voortgezet onderwijs tijdens hun middelbare schooltijd verplicht een maatschappelijke stage volgen. Vanaf dat jaar moeten alle scholen over een invoeringsplan voor de stage beschikken. In het schooljaar 2011-2012 wordt de maatschappelijke stage wettelijk verplicht.

Met het plan van aanpak wordt uitvoering gegeven aan de afspraken hierover in het coalitieakkoord. De stage biedt jongeren de gelegenheid om tijdens hun middelbare schooltijd kennis te maken met, en een bijdrage te leveren aan, de samenleving. Leerlingen, scholen en stagebieders krijgen veel vrijheid om de stage in te vullen. Maar het volgen van een stage is niet vrijblijvend. Het volgen van een maatschappelijke stage van minimaal 72 uur wordt een voorwaarde voor het behalen van een diploma.

Het kabinet kiest voor maatschappelijke stage vanuit het motto: Samen leven kun je leren. Bij de voorbereiding van dit plan is uitvoerig gesproken met vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen, maatschappelijke en bestuurlijke organisaties, gemeentelijke, provinciale en landelijke overheidsorganisaties en jongeren. Veel van deze partijen, waaronder ook het bedrijfsleven, hebben aangegeven een bijdrage te willen leveren aan het realiseren van de maatschappelijke stage.