Ministerraad

november

Ministerraad stemt in met nota homo-emancipatiebeleid 2008-2011

Persbericht | 09-11-2007

De ministerraad stemt op voorstel van minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in met de nota lesbisch- en homo-emancipatiebeleid 2008-2011, getiteld: Gewoon homo zijn. Het kabinet geeft daarin aan discriminatie en geweld jegens homoseksuelen krachtig te willen bestrijden en meer aandacht te willen geven aan het belang van respect voor verschil. Daarmee wordt de sociale acceptatie van homoseksualiteit bevorderd. In 2008 is 2,5 miljoen euro beschikbaar voor homo-emancipatie. Dit geld is onder meer bedoeld voor maatschappelijke organisaties, actieve burgers en homo-organisaties.

Homoseksualiteit is in onze samenleving op veel plaatsen zichtbaar en de acceptatie is in het algemeen breed. Op juridisch gebied hebben homo's gelijke rechten als hetero's. Toch is de homo-emancipatie niet voltooid, aldus de nota. De sociale acceptatie is met name bij sommige etnische minderheden en orthodox levensbeschouwelijke kringen (maar ook daarbuiten) nog niet vanzelfsprekend. Peilingen onder middelbare scholieren en jongeren tonen aan dat zij behoorlijk negatief tegenover homo's staan. Het gevoel van onveiligheid onder de 0,9 miljoen burgers met een homoseksuele, biseksuele of lesbische voorkeur is de afgelopen jaren dan ook toegenomen, terwijl sociale acceptatie een voorwaarde is voor persoonlijke emancipatie.

Het kabinet stelt in de nota dat zichtbaarheid van homoseksuelen in de samenleving niet mag wijken voor geweld, intimidatie of discriminatie. Homofoob geweld zal geregistreerd worden en de aanpak van politie en Openbaar Ministerie van geweld en discriminatie tegen homoseksuelen wordt aangescherpt. Homoseksuele leraren en -leerlingen moeten zich op school veilig kunnen voelen. OCW besteedt 90 miljoen euro aan scholen voor een veilig schoolklimaat. Dit zal nadrukkelijk ook ten goede moeten komen aan acceptatie van homo's op school. Om onderwijsinstellingen te steunen ontwikkelt de Commissie Gelijke Behandeling een gedragscode voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, met aandacht voor omgaan met homoseksualiteit. Ook worden de tweejaarlijkse veiligheidsmonitors voortgezet waarin gepeild wordt of het veiligheidsgevoel van homoseksuele leraren en -leerlingen is verbeterd.

Nieuw is dat het kabinet zogeheten maatschappelijke 'gay & straight allianties' gaat stimuleren en het 'uit de kast kunnen komen' op school, op het werk, in de sport en het welzijn en in zorg voor ouderen gaat steunen. Zo zal binnen sportopleidingen aandacht worden geschonken aan seksuele diversiteit en worden ambassadeurs ingezet ten behoeve van sportiviteit en respect. Ook lokaal wil het kabinet die samenwerking in 'gay & straight allianties' stimuleren. Op dit moment voeren 42 Nederlandse gemeenten een actief homo-emancipatiebeleid. Aan het eind van de kabinetsperiode moet dit met een kwart zijn gestegen tot meer dan vijftig. Voor gemeenten die hierin een voorbeeldfunctie willen vervullen is financiële ondersteuning beschikbaar. Gemeenten kunnen met de Homo Effect Toets nagaan hoe effectief het beleid lokaal uitwerkt.