containers kan met vijftig procent reductie van kooldioxide Koeling van containers kan met vijftig procent reductie van kooldioxide 9 nov 2007

Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: N

Over de hele wereld worden jaarlijks honderdduizenden containers vol met bananen, druiven, appels en ander fruit en groenten verscheept. In een samenwerking tussen Wageningen UR, transporteur Maersk Line en de fabrikant van koelapparatuur Carrier Transicold is de software Quest ontwikkeld. Toepassing van de energiebesparenende software voor gekoelde containers leidt tot vijftig procent reductie van de kooldioxide-uitstoot.

Quest staat voor âquality and energy efficiency in storage and transport of agro-materialsâ. De Quest-uitvinding omvat een revolutionaire manier van koelen van bederfelijke producten tijdens containertransport. Fruit en groente wordt voortaan met een 50% lager energieverbruik over zee vervoerd, terwijl de kwaliteit optimaal blijft.
Quest stuurt de koelunit aan op basis van de werkelijke behoefte van het product. Quest verandert alleen de software van de koelunit en is daarmee eenvoudig te implementeren. Ondersteund door jarenlang onderzoek, experimenten op labschaal en door proeftransporten is vertrouwen ontstaan in de methodologie. Daardoor kan deze grootschalig in de praktijk wordt geïntroduceerd. De methodologie wijkt af van de conventionele ketenafspraken voor het koelen.

Op dit moment koelen al duizenden containers van Maersk Line hun lading met de innovatieve technologie. In 2008 zal dit aantal tot ca. 200.000 containers groeien. De schatting is dat hiermee in 2008 een reductie van 350.000 ton CO2-uitstoot wordt gerealiseerd en een forse besparing van energiekosten. Quest is een voorbeeld van (internationale) samenwerking, out-of-the-box denken, volhardendheid en ondernemerschap. Quest heeft de potentie om de containerindustrie te veranderen met toegevoegde waarde voor alle ketenpartijen en het milieu.