VVD


9-11-2007

Elektronisch kinddossier mislukt

Ineke Dezentjé is verbijsterd over de laatste berichten van minister Rouvoet ten aanzien van de invoering van het elektronisch kinddossier (EKD).

Ineke Dezentjé: "Ik was er al bang voor. De aanbesteding is fout gelopen, de stichting EKD is failliet, het EKD is daarmee door deze minister opgeblazen."
Rouvoet heeft vandaag in de Ministerraad aangegeven een commissie in te willen stellen die aan de hand van drie - reeds lopende - pilots het EKD nogmaals onder de loep moet gaan nemen. Dat betekent dat een landelijk dekkend systeem verder weg is dan ooit. Eerder gaf Rouvoet nog aan zo snel mogelijk tot invoering van een landelijk EKD te komen.

Dezentjé: "Rouvoet draait de Kamer een rad voor ogen, en de kinderen zijn wéér de klos. Het EKD zou per 1 januari 2008 worden ingevoerd, het kan toch niet zo zijn dat een commissie zich nu nog over verschillende systemen moet gaan buigen? Laat het EKD nu aanhaken bij bestaande systemen! Of zorg in elk geval zo snel mogelijk dat men onderling naar elkaar kan verwijzen, dat is wel de minimale variant!"

De huidige koers van Rouvoet leidt eerder tot versnippering dan tot samenwerking. De VVD kiest er om die reden voor zo snel mogelijk voor één landelijk, gekoppeld systeem te zorgen. Dat maakt de weg naar het einddoel korter, de slagingskans groter en zorgt er eindelijk voor dat geen enkel kind `buiten beeld' kan raken.

Ten aanzien van het pleidooi van de MO-groep, de koepel van jeugdzorginstellingen, voor een verhoging van het budget met 200 miljoen euro zegt Dezentjé: "Laten we nu vooral geen extra geld blijven storten in een onwerkbaar systeem. Eerst investeren in betere regie en coördinatie, dàn kijken welk geld nodig is om dat systeem goed te laten draaien."