Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 213

9 november 2007

Verlenging gratis OV voor ouderen in Rotterdam op zijn vroegst in januari 2008

Het college gaat samen met de RET bekijken of het mogelijk is om de proef met gratis OV voor ouderen met nog zes maanden te verlengen. De gemeenteraad heeft hierover gisteravond bij de behandeling van de begroting een breed gedragen motie aangenomen. Als het college besluit om de motie uit te voeren, verwacht verkeerswethouder Baljeu dat voortzetting van de proef met gratis OV voor ouderen niet eerder dan per 1 januari 2008 mogelijk is. Een doorstart van de proef is niet direct mogelijk, omdat de gemeente samen met de RET nieuwe afspraken moet maken rond de verlenging van de proef.

Op dit moment loopt in Rotterdam een proef met gratis OV voor ouderen. Alle ouderen die aan deze proef deelnemen, kunnen in de periode van 1 juli tot 31 december dit jaar gedurende vier maanden gratis reizen met de RET. Sommige gratis abonnementen die in het kader van deze proef zijn afgegeven, liepen per 1 november af. 65-plussers die nu de vier maanden gratis reizen erop hebben zitten, kunnen door het opladen van een abonnement of reistegoed nog steeds de bijbehorende persoonlijke OV chipkaart gebruiken. Reizen kan tegen dezelfde korting als het roze strippenkaarttarief.

Met de proef wil de gemeente Rotterdam onderzoeken of ouderen met gratis openbaar vervoer vaker erop uit trekken in eigen stad en meer gebruik maken van openbaar vervoer. Daarnaast wil de gemeente het gebruik van de OV-chipkaart onder ouderen bevorderen. Gratis reizen kan vanaf 09.00 uur 's ochtends in alle voertuigen van de RET, met uitzondering van RandstadRail, de Bobbus en het Nachtnet.

noot voor de redactie/