Provincie Zeeland

Persberichten

09-11-2007: Zeeuws Cordinatiepunt Fiets wint twee mobiliteitsprijzen via nominatie TNO

Op donderdag 8 november 2007 heeft het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets twee mobiliteitsprijzen, de aanmoedigingsprijs en de publieksprijs, ontvangen voor het project "Zeeuwse Toppunten zijn top" tijdens het landelijk congres "Leisure en Mobiliteit". Het winnen van deze prijzen is een unicum voor Zeeland aangezien het vrij prestigieuze prijzen zijn via een nominatie door TNO. Gedeputeerde de heer M. Wiersma (vervanging de heer Poppelaars) heeft de prijzen in de Kuip te Rotterdam in ontvangst genomen.

Zeeuwse Toppunten in de prijzen

Het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets heeft met het indienen van haar project Zeeuwse Toppunten meegestreden als één van de zes genomineerde leisure projecten om de Ruimte & Mobiliteitsprijs 2007 op het gebied van ruimtelijke ordening, infrastructuur en mobiliteit. Het Toppuntennetwerk is gerealiseerd door de Provincie Zeeland en de Stichting Toppunten Zeeland (koepel van ondernemers). Via een samenwerkingsverband met de VVV's in Zeeland kunnen recreanten arrangementen en boekingen voor de Toppunten regelen. De meeste locaties liggen bij een 'fietsknooppunt' waarmee het concept naadloos past in het fietsnetwerk dat de afgelopen jaren in Zeeland is opgezet. De gecombineerde routering tussen Toppunten en 'fietsknooppuntnetwerk' zorgt voor synergie.

Toppunten viel in de prijzen als milieubewuste recreatie in de natuur en neemt als combinatie van horeca en groot aantal buitenactiviteiten de recreant mee op reis langs Zeeuwse toplocaties, waar van alles te doen is van kanoën, zeilen, waterskiën, kitesurfen tot wandeltochten. De Zeeuwse Toppunten zijn met elkaar verbonden door middel van een uniek systeem, waarbij mensen met verschillende vervoersmiddelen van de ene locatie naar de andere kunnen gaan. "Het toppuntenconcept is krachtig en heeft alle potentie om overgedragen te worden", aldus de jury van het congres "Leisure en Mobiliteit".

De prijs is in het leven geroepen in het kader van het Programma Ruimte & Mobiliteit,dat loopt tot 2007. Het programma is bedoeld om decentrale overheden te ondersteunen bij het effectief vormgeven en uitvoeren van een samenhangend beleid voor ruimtelijke ordening en mobiliteit. Het programma is uitgevoerd door het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV). Om alle doelgroepen te bereiken heeft het KpVV samengewerkt met Nirov, CROW en Vereniging Stadswerk Nederland.

9 november 2007, Amanda Slabbekoorn-Flohr, (0118) 631857,