Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Wereldkampioenschap schaakboksen in Berlijn met Nederlands tintje

Frank 'Anti Terror' Stoldt is op zaterdag 3 november in Berlijn gehuldigd als de eerste wereldkampioen schaakboksen. Hij versloeg David 'Double D' Depto door op het schaakbord toe te slaan. Bij schaakboksen wordt een schaakpartij telkens onderbroken door een boksronde. Wie slecht staat in het schaken, of bijna geen tijd meer heeft, moet dus aanvallen in het boksen en een knock-out afdwingen. Omgekeerd geldt hetzelfde. Wie telkens in de touwen hangt riskeert een knock-out en moet in het schaken mat zien te zetten of op tijd winnen.

Omdat de deelnemers bijna allemaal goede vechtsporters zijn beslist bij schaakboksen in de meeste gevallen het schaken. Wanneer de deelnemers vooral sterke schakers zouden zijn, zal het boksen snel beslissen want de gemiddelde schaker lijkt me na één of twee linkse hoeken wel uitgeteld. Het idee van het schaakboksen is afkomstig van de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh, die in Berlijn woont. Hij wil vragen over domme kracht versus hersenkracht oproepen. Ook wil hij de schablonen aan de kaak stellen dat voor boksen geen denkwerk of slimmigheid nodig is en dat het bij schaken alleen op intelligentie aankomt. Hij heeft de sport zelf ook bedreven en bokstraining genomen bij Arnold Vanderlijde. In 2003 won hij in Paradiso de eerste wedstrijd schaakboksen in Nederland.

Echte bond
Nu is er een echte bond, de WCBO, en lijkt de sport steeds meer aanhangers te krijgen. Door Hans Ree werd de wedstrijd in Paradiso getypeerd als 'leuke flauwekul'. Nu ik zelf drie wedstrijden in Berlijn heb gezien zou ik willen zeggen 'zeldzame onzin'. Als kunstwerk erg goed, maar ik zou wel eens willen weten wat de kunstenaar ervan vindt dat zijn idee is uitgegroeid tot een serieuze sport. Het schaakniveau was overigens bijzonder laag. In de eerste wedstrijd blunderde iemand in één zet een dame weg. Dat gebeurde direct na het boksen. Het schijnt extra moeilijk te zijn met een zeer hoge hartslag en een lijf vol adrenaline de vereiste concentratie op te brengen. Dat wordt nog moeilijker als je rating rond de 1600 schommelt.

In de tweede wedstrijd beperkte de relatief zwakke bokser zich tot a tempo zetten, wat een draak van een Benoni tot gevolg had (met bijvoorbeeld een snel b5-b4!). Uiteindelijk ging hij toch knock-out, nog net voordat de schaakronde een winst op de vlag zou brengen. Hij bloedde toen al een tijdje als een rund. Het publiek vond alles prachtig en joelde en schreeuwde bij beide onderdelen luid mee. Tijdens het boksen werd 'Schach!', 'Kasparov!' en 'Matt'! geschreuwd. Tijdens het schaken steeg het gebruikelijke boksgejoel op, bijvoorbeeld als er iets geslagen werd. De spelers konden dat niet horen want ze schaakten met koptelefoons op.

Het lijkt me dat weinigen in de zaal iets van het schaken begrepen, misschien zelfs niet eens de regels kenden. De Berlijnse jetset zat voor 130 euro per persoon op de eerste rij met gratis champagne, ingeschonken door schaars geklede Jagermeister-meisjes. Alles geheel in boksstijl dus. De hele entourage en ook de deelnemers lieten zien dat het eigenlijk gewoon om boksen ging, met een nieuwe variatie tussendoor, namelijk schaken.

Wanneer de nieuwigheid eraf is zal het publiek er denk ik niet meer voor warm lopen. Tenzij zich er meer schakers mee gaan bemoeien. Dat kan een ander publiek aanboren. Nog een laatste Nederlands tintje: de muziek van Junkie XL viel bijzonder goed in de smaak bij deelnemers en publiek. Zo heeft het Berlijnse volk een avond kunnen genieten van de Nederlandse ideeënrijkdom. Het was leuk om daar bij te zijn. Bart Karstens

---

Schaken in een caravan in Hengelo

Het duurt nog even, maar in januari vindt in Hengelo weer een van de meest opmerkelijke schaaktoernooien van de wedstrijdkalender plaats. Tijdens het Jan Krul Caravans Snelschaaktoernooi spelen de deelnemers hun partijen in een caravan. Er is plaats voor 64 deelnemers. Niet alleen omdat het schaakbord 64 velden telt, maar ook omdat de showroom dan helemaal vol is. De deelnemers spelen twee partijen tegen elkaar.

Het toernooi vindt plaats op zaterdag 5 januari 2008. Informatie is verkrijgbaar bij de secretaris van de organiserende Stichting Schaakpromotie Hengelo, telefoon 074-2783930 of via e-mail h.a.j.m.bevers@misc.utwente.nl.

---