Universiteit van Amsterdam

De juridische aspecten van de civil society in Europa

Gepubliceerd op 31 oktober 2007

Het begrip civil society heeft betrekking op een geheel aan ruimten, actoren en institutionele vormen die verschillen van die van de staat, de markt en familieverhoudingen. Civil society-organisaties zijn meestal organisaties als goede doelen, niet-gouvernementele organisaties (NGO's), gemeenschapsgroepen, vrouwenorganisaties, religieuze organisaties, vakbonden, sociale bewegingen en maatschappelijke organisaties.

Onder de titel Civil society in Europe. Legal conditions and perspectives vindt op vrijdag 9 en zaterdag 10 november een conferentie plaats over de juridische aspecten van de civil society in Europa. De conferentie heeft tot doel om de juridische condities op het gebied van de civil society, in het bijzonder het recht op stichtingen en verenigingen, van elf Europese landen in kaart te brengen. Het betreft hierbij zowel oude als nieuwe leden van de Europese Unie: België, Tsjechië, England en Wales, Nederland, Polen, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Spanje en Zweden. De onderwerpen die tijdens de conferentie aan bod komen zijn onder andere de oprichting van de organisatie (bijvoorbeeld van een stichting of vereniging), de supervisie op het bestuur van de organisatie, de faciliteiten voor het publiek nut (bijvoorbeeld belastingvoordelen vanwege de algemeen nut-status), de regels voor economische activiteiten die in een stichting worden ondergebracht, de transparantie van de juridische organisatie die als civil society organisatie functioneert, gelijke behandeling van NGO's, en het aanbieden van publieke diensten door NGO's. In een aantal workshops - onder leiding van juridische deskundigen uit elf Europese lidstaten die behandeld worden - zullen de deelnemers proberen om minimumvoorwaarden te formuleren voor het ontwerp van een Europees juridisch kader voor NGO's als onderdeel van een civil society.

De conferentie wordt georganiseerd door de opleiding Europese studies van de Universiteit van Amsterdam en de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Tijd, locatie en deelname

Vrijdag 9 november: 10.00 - 17.00, met aansluitend (van 17.00 tot 18.00 uur) een receptie op het stadhuis van Amsterdam. Zaterdag 10 november: 9.30 - 12.00 uur, met aansluitend een lunch en boottocht.

Locatie: Doelenzaal (Universiteitsbibliotheek), Singel 425, Amsterdam.

Zie www.civilsocietyineurope.nl voor aanmelding en deelnamekosten. De voertaal tijdens de conferentie is Engels.