Ingezonden persbericht


|      |                                             |                 |
|      |Persbericht                          
|      |Hilversum, 5 november 2007                   |                 |
Veel belangstelling voor grensverleggend aanbod Dudok Wonen:

8000 huurders krijgen kans op zelf bouwen woning in Almere

Hilversum - Achtduizend huurders van de Gooise wooncorporatie Dudok Wonen krijgen de unieke kans om hun eigen koopwoning te bouwen. De gemeente Almere geeft vanaf 9 november in het Homeruskwartier (Almere Poort) de eerste 350 kavels uit waarop ook huurders van Dudok Wonen kunnen intekenen. Zij kunnen hun huis laten bouwen met Sociale Koop®. Bij deze constructie hoeft de koper maar 1/3 deel van alle kosten te betalen. Hierdoor is een eigen woning bouwen nu ook mogelijk voor mensen met een lager inkomen.

Wethouder Adri Duivesteijn van Almere is een groot voorstander van particulier opdrachtgeverschap. Leon Bobbe, directeur van Dudok Wonen, hierover: 'Begin dit jaar riep Duivesteijn corporaties op om het zelf bouwen van een woning ook voor mensen met een smallere beurs mogelijkheid te maken. Wij hebben die handschoen opgepakt en ons product Sociale Koop® daarvoor aangepast. Ons aanbod is grensverleggend en luidt een nieuw tijdperk voor de volkshuisvesting in.'

Unieke kans
De belangstelling onder huurders van Dudok Wonen is groot. Inmiddels hebben 50 huurders aangeven deze unieke kans verder te willen onderzoeken. Zij kunnen vanaf 9 november tijdens de verkoopmanifestatie in Almere gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Na overleg met Dudok Wonen hebben zij vervolgens tot januari 2008 de tijd om zich in te schrijven op een kavel.

Sociale Koop
Dudok Wonen positioneert zich naast huurderscorporatie ook steeds meer als een koperscorporatie. De corporatie biedt daarmee mensen de kans op een volgende stap in hun wooncarrière. Sociale Koop® maakt kopen mogelijk voor mensen met een lager inkomen. Leon Bobbe: 'Tot op heden konden onze huurders met Sociale Koop alleen een bestaande woning kopen. Nu krijgen onze huurders ook de kans om een woning zelf te laten bouwen. Dankzij de inzet van Sociale Koop is een inkomen van ongeveer 25.000 euro al voldoende voor het zelf bouwen van een woning in Almere. Zo'n aanbod bestond nog niet in Nederland.'

Dudok Wonen heeft dit initiatief aangemeld bij de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting. De SEV steunt innovaties op het gebied van het wonen.

Voor meer informatie zie ook:
www.ikbouwmijnhuisinalmere.nl
www.socialekoop.nl
www.dudokwonen.nl

Wat is Sociale Koop: Sociale Koop® maakt een koopwoning betaalbaar voor mensen met een inkomen vanaf E 15.000,-. Dudok Wonen biedt, samen met 3 andere corporaties, dit sinds maart 2007 aan haar huurders aan. Zij kunnen hun huurwoning (of een woning in de regio van een particulier) kopen voor ongeveer 1/3 van de marktwaarde. Het gedeelte dat zij niet betalen, betalen zij pas bij doorverkoop van hun woning. Dit bedrag wordt wel geïndexeerd met de waardeontwikkeling van woningen in de regio. Het is mogelijk dat mensen tussentijds bijkopen, zelfs tot 100%. Omdat het zelf bouwen van een woning in Almere relatief duur is, bedraagt het inkomen voor Almere minimaal E 25.000,-.

Noot voor redacties,