Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 8 november 2007

Kristallnachtherdenking in teken actie Tot zover Darfur

Overdenking uitgesproken door voormalig VN-gezant Jan Pronk

In de nacht van 9 op 10 november 1938 tijdens de Reichskristallnacht staken de nazi's in heel Duitsland synagogen in brand, werden winkels en woningen vernield en duizenden joden gearresteerd. Na deze nacht ontvluchtten vele Duitse en Oostenrijkse joden hun vaderland. Ze kwamen ook naar Nederland. De vluchtelingenpolitiek resulteerde in 1939 tot de bouw van het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork.

19.00 uur

De herdenking op vrijdag 9 november begint met een bijeenkomst in het Herinneringscentrum. Oud-kampgevangene Ruth Wallage-Binheim vertelt over haar herinneringen aan de Reichskristallnacht in Hannover, de aanleiding voor haar familie om naar Nederland te vluchten. Deze familie was slechts één van de duizenden Duitse en Oostenrijkse joden die in ons land een veilig onderkomen zochten.

Leerlingen van de Marienschule in Lingen vertellen over de joodse inwoners uit Lingen die naar Nederland vluchtten en vanuit Westerbork werden gedeporteerd. Onder hen de 11-jarige Ihno ten Brinke, die als enige joodse leerling de dorpsschool in Hooghalen bezocht.

Dr. Thomas Läufer, ambassadeur van Duitsland in Nederland spreekt over de relatie tussen heden en verleden. In een tweegesprek onder leiding van Henny Stoel vertellen Jan Pronk en de uit Darfur afkomstige Ahmed Mohamedain over de situatie in Darfur.

20.45 uur

De fakkeltocht gaat langs een deel van het historische pad dat de vluchtelingen volgden, op weg naar het vluchtelingenkamp Westerbork. De tocht verbeeldt niet alleen de herinnering aan de vluchtelingen van toen, maar staat ook in het teken van de actie Tot zover Darfur. Deze actie beoogt een mediaoffensief dat Nederland bewuster moet maken dat het geweld in de Soedanese regio Darfur onverminderd slachtoffers blijft eisen. Het belangrijkste doel van de actie is om de humanitaire ramp zichtbaarder te maken en tot een aanzet tot hulp te komen.

De overdenking ter afsluiting van de fakkeltocht wordt uitgesproken door Jan Pronk.



Ingezonden persbericht