Ingezonden persbericht


Klant enthousiast over betalen met mobieltje

Leidschendam, 9 november 2007 - De pilot 'Betalen met je mobieltje bij C1000' in Molenaarsgraaf, die deze zomer van start is gegaan, is met enthousiasme ontvangen. Het merendeel van de honderd deelnemende klanten betaalt in de supermarkt alleen nog met de mobiele telefoon. De proef is een initiatief van het RFID Platform Nederland, LogicaCMG, Schuitema, Rabobank, KPN en NXP Semiconductors.

'De klantenproef in Molenaarsgraaf is een groot succes omdat deelnemers snel blijken te wennen aan het pinnen met hun mobieltje. De mobiele telefoon vervangt de pinpas en verder verandert er niets aan de manier van betalen die ze gewend zijn. De deelnemers zijn enthousiast over het gebruiksgemak en de mogelijkheden van Near Field Communication. ' Zo meldde Rover van Mierlo, directeur Logisitiek Onderzoek & Ontwikkeling bij Schuitema tijdens het 10e eNederland congres, waar hij de eerste resultaten van de klantenproef presenteerde.

Pinnen met de mobiele telefoon ging direct probleemloos. Deelnemers betalen hun boodschappen door de mobiele telefoon bij het pinapparaat aan de kassa te houden en vervolgens de pincode in het pinapparaat te toetsen. Net als bij een PIN-betaling wordt het bedrag direct van de betaalrekening van de deelnemer afgeboekt. Behalve voor PIN-betalingen gebruiken de deelnemers hun mobieltje ook om electronische statiegeldbonnen in te wisselen bij de kassa, op de bankrekening te storten of te doneren aan een goed doel. Inmiddels is in de supermarkt al ruim 700 euro opgehaald voor Dorkas, een internationale hulporganisatie die actief is in Oost-Europa en Afrika.

Het merendeel van de deelnemers wist voor aanvang van de proef weinig over de toekomstmogelijkheden van mobiele telefoons en NFC. Inmiddels zijn ze overtuigd en komen zij zelf met suggesties voor uitbreiding, zoals het electronisch bewaren van spaarpunten en het koppelen van een NFC-betaalmogelijkheid aan het kopieerapparaat in de supermarkt. Meer informatie over de klantenproef is te vinden op www.betalenmetjemobieltje.nl.


---

Contactgegevens voor de redactie
Bart Schermer / Inge Aarts, RFID Platform Nederland, info@rfidnederland.nl / 070-3376102

Over RFID Platform Nederland
RFID Platform Nederland is een platform waar leveranciers en (potentiële) gebruikers van RFID elkaar kunnen ontmoeten. Om slagvaardig in te kunnen spelen op de ontwikkelingen hebben enkele grote organisaties besloten om een platform op te richten waar kennis en ervaringen kunnen worden uitgewisseld, waar onderzoek wordt verricht, en waar gewerkt wordt aan het slechten van mogelijke barrières voor de toepassing van RFID. Voor meer informatie zie: www.rfidnederland.nl

Over KPN
KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatiediensten in Nederland en biedt klanten vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN spraak-, internet- en datadiensten, evenals volledig beheerde en uitbestede ICT-oplossingen. Zowel nationaal als internationaal levert KPN wholesalenetwerkdiensten aan derden, waaronder operators en serviceproviders. De mobiele activiteiten van KPN in Duitsland en België maken gebruik van een multibrand-strategie en bedienen verschillenden klantsegmenten in zowel de zakelijke als de consumentenmarkt.

Per 30 september 2007 bediende KPN in Nederland 5,5 miljoen klanten met een vaste telefoonaansluiting, 9,1 miljoen mobiele klanten, 2,6 miljoen internetters en 0,4 miljoen televisiekijkers. In Duitsland en België heeft KPN nog eens 16,8 miljoen mobiele klanten. Met 27.155 medewerkers (24.890 fte's) behaalde KPN een omzet van EUR 8,9 miljard en een EBITDA van EUR 3,7 miljard in de periode van januari tot en met september 2007. KPN is in 1989 verzelfstandigd en is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt.

Over LogicaCMG
LogicaCMG is een belangrijke internationale
ICT-dienstverlener. Zij
heeft ongeveer 40.000 medewerkers in dienst en heeft kantoren in 41 landen. Door haar uitgebreide staat van dienst en branchekennis helpt LogicaCMG haar klanten een leiderschapspositie in te nemen. Het bedrijf is actief op het gebied van business consultancy, systeemintegratie en IT- en business process outsourcing. LogicaCMG heeft klanten in diverse markten, zoals telecommunicatie, bank- en verzekeringswezen, energie en utilities, industrie, distributie, transport en de overheid. LogicaCMG heeft haar hoofdkantoor in Europa en is genoteerd aan de beurzen van Londen en Amsterdam (LSE: LOG; Euronext: LOG). Tevens wordt het aandeel verhandeld op de Xternal List van de Nordic Exchange in Stockholm. Meer informatie is beschikbaar via www.logicacmg.com/nl.

Over NXP Semiconductors
NXP is een zelfstandig top 10 semiconductor bedrijf dat meer dan 50 jaar geleden is opgericht door Philips. Met het hoofdkwartier in Nederland, heeft het bedrijf wereldwijd 38.000 werknemers in dienst verspreid over 26 landen. NXP produceert halfgeleiders, systeem oplossingen en software die zorgen voor betere zintuiglijke belevingen in mobiele telefoons, personal media players, TVs, set-top boxes, identificatie applicaties, auto's en een breed assortiment aan elektronische apparaten. Het laatste nieuws van NXP is te vinden op www.nxp.com

Over Rabobank
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener met een coöperatieve grondslag. De Groep bestaat uit 188 zelfstandige lokale Rabobanken in Nederland, de centrale organisatie Rabobank Nederland en een groot aantal gespecialiseerde dochterondernemingen. De kerndoelstelling van de Groep is om de hoogst mogelijke waarde voor haar klanten te genereren. Hiertoe biedt de organisatie haar klanten alle gewenste financiële producten en diensten. De Rabobank Groep verleent diensten aan meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (16 miljoen) en het Nederlandse bedrijfsleven. Op de Nederlandse markt is de Rabobank marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening: woninghypotheken, sparen, het MKB en de food & agrisector. Ook op de grootzakelijke markt heeft de Rabobank haar positie aanzienlijk versterkt. Wereldwijd richt de Rabobank Groep zich via Rabobank International primair op de financiering van de internationale food & agribusiness, een nichemarkt waar de bank een toonaangevende positie inneemt. De Rabobank Groep kent de hoogste waardering voor kredietwaardigheid (Triple A) en heeft 289 vestigingen in 38 landen buiten Nederland. www.rabobank.com.

Over Schuitema
Schuitema is de supermarktorganisatie achter C1000. C1000 is de grootste keten van supermarktondernemers in Nederland. Centraal in ons denken en handelen staat de consument. Schuitema en C1000 hebben daarom samen één missie: "Onze missie is de consument op een aangename en onderscheidende manier bij de dagelijkse boodschappen helpen geld, tijd en gedoe te besparen." Schuitema is één van de oprichters van het RFID Platform Nederland. Hiermee wil Schuitema het gebruik van RFID technologie in de levensmiddelenbranche onderzoeken, meehelpen te ontwikkelen en stimuleren. De RFID technologie biedt volgens Schuitema kansen om de klanten van C1000 nog beter te bedienen.