Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 9 november 2007

PvdA vindt uitzetcentra niet van deze tijd

De gebouwen en detentieboten die in Rotterdam dienst doen als uitzetcentra zijn niet meer van deze tijd, vindt de PvdA.

Raadslid Marco Heijmen heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak gevraagd in te grijpen. "De gebouwen en boten waren bedoeld als noodvoorzieningen om het cellentekort op te lossen. Deze voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Dit kan echt niet meer," vindt Heijmen.

Marco Heijmen heeft daarom onderstaande brief aan de staatssecretaris gestuurd.

Hooggeachte mevrouw Albayrak,

Mijn fractie is er bijzonder trots op dat een staatssecretaris van PvdA huize én van Rotterdamse komaf uitvoering geeft aan het generaal pardon. De PvdA- fractie in de Maasstad realiseert zich dat de keerzijde van een generaal pardon moet zijn dat uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegalen die niet voor het pardon in aanmerking komen, terug moeten naar hun land van herkomst. Aan dat uitzetbeleid zal door de staatssecretaris met voortvarendheid uitvoering moeten worden gegeven.

Bij dat uitzetbeleid wordt nu gebruik gemaakt van het uitzetcentrum Zestienhoven en de detentieboten in de Merwehaven. In de raad van Rotterdam zijn meerdere aspecten van het uitzetcentrum en de detentieboten onderwerp van discussie geweest. Zo ontstond in de gemeenteraad discussie over de brandveiligheid, de duur van insluiting, de gezondheid van ingesloten personen en het voorkomen van kinderen die met hun ouders zouden zijn ingesloten in de centra. Nog vorig jaar heeft mijn fractiegenoot Bruijn zelfs bij diverse betrokkenen moeten pleiten voor het met de brandslang verkoelen van de detentieboot, met het oog op de hitte die ingesloten personen die zomer moesten ondergaan.

De raad en dus ook mijn fractie kan het college slechts beperkt aanspreken wanneer wij vragen hebben over het uitzetcentrum Zestienhoven en de detentieboten in de Merwehaven. Daarom richten wij ons tot u. De tijdelijke bouwsels en de detentieboten zijn in der tijd noodgrepen geweest om het maatschappelijk probleem van het cellentekort het hoofd te kunnen bieden. Mijn fractie is van mening dat de opvang in uitzetcentra beter kan. Mijn fractie is van mening dat de huidige praktijk niet meer kan.

Hoogachtend,

Marco Heijmen

c.c. de heer J. Tichelaar, voorzitter Tweede-Kamerfractie PvdA c.c. de heer H. Spekman, woordvoerder Asiel- en migratiebeleid Tweede-Kamerfractie PvdA

27f426.gif

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Marco Heijmen, 06-48157535

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl