Socialistische Partij

Eigen bijbetalingen ADHD middel Strattera ongewenst en oneerlijk


02-11-2007 * Onlangs is het vonnis gepubliceerd van de rechtbank Den Bosch die de ouders van een 12 jarig meervoudig gehandicapt kind met een ADHD stoornis haddeen aangespannen tegen de zorgverzekeraar VGZ die weigerde de eigen bijdrage te vergoeden. De rechter stelde de ouders in het gelijk.

Strattera bleek voor hun kind het enige middel dat goed werkzaam was. De uitspraak kan ook gunstige consequenties hebben voor duizenden andere ADHD kinderen die vanwege de bijwerkingen of onwerkzaamheid geen baat hebben bij het gebruikelijke methylfenidaat (Ritalin, Concerta). De bijbetaling voor Strattera is fors. Deze kan oplopen tot bijna 100 euro per maand.

De rechter baseerde zijn vonnis onder andere op onderzoek van het adviesorgaan College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Dit college constateert dat in een aantal gevallen methlfenidaat niet werkt of teveel bijwerkingen vertoont. Naar aanleiding van dit vonnis heeft Henk van Gerven opnieuw kamervragen gesteld over de vergoeding van dit middel. Henk van Gerven: "Wat mij betreft wordt óf het geneesmiddelenvergoedingensysteem gewijzigd zodat patiënten voor volledige vergoeding in aanmerking komen of er moet een hardheidsclausule komen zodat patiënten die dit middel echt nodig hebben dit zonder bijbetaling kunnen krijgen."