Ingezonden persbericht


Der Baum 1995 I/I na de brand

PERSBERICHT



Medewerkers vinden nog twee werken van Armando in de ruïne van de Elleboogkerk

Woensdagochtend 7 november jl kregen hoofd Armando Museum Yvonne Ploum en de beheerder van het Armando Museum Jaap van der Meer onverwacht toestemming een deel van de ruïne van de Elleboogkerk te bezoeken. Waldinneres 1986 en Der Baum 1995 I/I van Armando werden teruggevonden, net als delen van het werk 4 x 8 zwarte bouten op zwart 6-61. Dezelfde ochtend werden ook de resten van Fox/Mouse/Belt van Mark Manders en de achtste boom van het werk Heiliger Ort van Stefan Pietryga door medewerkers van bouwbedrijf Heilijgers geborgen. De hoop om nog meer werken terug te vinden wordt steeds kleiner. Zo gauw de zaal veilig bevonden wordt, zal er nog een grondonderzoek plaatsvinden.

De medewerkers konden via de achterkant van het museum de werkplaats, het interne depot en een stukje van de museumzaal betreden. Om deze ruimtes te bereiken moest over bergen puin geklommen worden. Met behulp van de hijskraan kon Jaap van der Meer vervolgens afdalen naar het balkon en in de museumzaal.

Tussen de brokstukken en het puin van het volledig uitgebrande interne depot lag Armando's Waldinneres 1986. Het schilderij lag op zijn buik en heeft meerdere brandgaten. Het is overgebracht naar Boeijink & Boekel Schilderijenrestauratie in Haarlem, waar ook Waldstück 7-6-99 onder behandeling is. Ook vond Jaap van der Meer dertien van de tweeëndertig bouten terug van Armando's belangrijke NUL-werk 4 x 8 zwarte bouten op zwart 6-61.

Op het balkon, boven de kantoren aan de voorkant van het museum, is het bronzen beeld Der Baum 1995 I/I (nr. 35) van Armando teruggevonden. Het beeld heeft de enorme hitte van 1100 C doorstaan en is nauwelijks beschadigd.

Het is nog niet bekend wanneer het grondonderzoek zal plaatsvinden.

Jaap van der Meer met Waldinneres 1986

Resten van 4x8 zwarte bouten op zwart 6-61