LTO Noord


Volop kansen voor Friese land- en tuinbouw

Marktontwikkelingen staan centraal tijdens Dag van LTO Noord provincie Fryslân

Er zijn nog volop ontwikkelingskansen voor de Friese land- en tuinbouw. Het is echter aan de ondernemer zelf om te bepalen welke weg voor zijn bedrijf de beste is. Dat is de conclusie van de Dag van LTO Noord provincie Fryslân die vandaag is gehouden in schouwburg De Lawei in Drachten. âMarkt en ondernemerschapâ was het thema van deze Friese ledendag, waarbij de verschillende sectoren zich dit jaar in aparte ruimtes bogen over actuele zaken in hun eigen sector.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland benadrukte het belang van de land- en tuinbouw voor de Nederlandse economie. ,,En dat belang groeit.ââ De agrarische sector is belangrijk voor de voedselproductie, de productie van biodiesel en het zuiveren van de lucht, doordat gewassen CO2 opnemen, stelde de voorzitter. ,,Als sector hebben we veel te bieden aan de samenleving.ââ

Bij de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt werd gediscussieerd over samenwerkingsverbanden. Beide sectoren kunnen verdienen aan samenwerking op het gebied van teelten, maar ook met bedrijven onderling, concludeerden de aanwezige leden. Voorwaarde voor succes is wel dat er goede afspraken worden gemaakt.

Fryslân, met een melkproductie van twee miljard liter, kan als weinig anderen profiteren van de groei van de vraag naar zuivel op de wereldmarkt, was de conclusie van de melkveehouders. De wereldvraag naar zuivel groeit per jaar 3 procent. De productie blijft echter achter, waardoor er sprake is van een vraagmarkt.

Varkens-, pluimvee- en kalverhouders blijven problemen op het gebied van dierenwelzijn en milieu de baas met innovatie, de nieuwste technieken en de ruimte om te ondernemen voor uitbreiding en nieuwvestiging. Ook met de nieuwe geurwet is er nog ruimte om te ondernemen, aldus de veehouders.

De glastuinders noemden milieu- en energieperikelen een belangrijke motor voor innovatie in hun sector. Energiekosten maken 20 tot 30 procent uit van de totale kosten op een gemiddeld glastuinbouwbedrijf.

De sectorbijeenkomst biologische land- en tuinbouw ging onder meer over de opkomst van de gentechnologie. De biologische boeren stelden dat transgene gewassen de land- en tuinbouw niet beter maken.

Maat erkende daarop ook een potentiële keerzijde van de grote afhankelijkheid van de export. ,, Wij zitten met onze producten meer op de consumentenmarkt dan op de veevoermarkt, en zijn daarom zeer gevoelig voor hoe de consument over ons denkt. Het luistert daarom heel nauw hoe wij met nieuwe innovaties, zoals genetische modificatie omgaan.ââ

De Dag van LTO Noord provincie Fryslân trok 350 bezoekers.

Vrijdag 9 november 2007