Groep Colruyt

09/11/2007

Veilig speelgoed: nog meer controles door de Groep Colruyt

De Groep Colruyt (o.a. Colruyt-supermarkten, DreamLand; de vrijetijdswinkel voor de hele familie, ColliShop) voert een deel van zijn speelgoed rechtstreeks in van niet-Europese landen. Om de veiligheid van dit speelgoed te garanderen, vraagt ons team Kwaliteitszorg alle testrapporten van fabrikanten op. Het ingevoerde speelgoed wordt vervolgens uitgebreid mechanisch getest in onze testruimte.

Sinds kort gaan we nog een stap verder: we voeren nu ook chemische testen uit, dankzij de gloednieuwe XRF-scanner die o.a. de aanwezigheid van zware metalen (bv. lood) opspoort.

Nieuw: eigen chemische scanner voor controle op zware metalen.

Sinds kort is de testruimte van de Groep Colruyt uitgerust met een gloednieuwe XRF-scanner.
De scanner controleert of het speelgoed gevaarlijke chemische elementen bevat als lood, cadmium, enz.
Als een artikel meer dan de toelaatbare norm van zware metalen bevat, wordt het niet opgenomen in ons assortiment.
Na de bestelling van het speelgoed gaan we met de XRF-scanner nog eens na of de geleverde goederen volledig conform het oorspronkelijk staal zijn.

De Groep Colruyt investeerde 29.500 euro in de XRF-scanner. Dit type scanner werd oorspronkelijk ontwikkeld voor bodemonderzoek, en werd later ook gebruikt voor het detecteren van zware metalen in elektrische apparaten.

Wat doet de Groep Colruyt nog meer voor veilig speelgoed?

Mechanische testen

Sinds enkele jaren voert de Groep Colruyt zelf mechanische testen uit op speelgoed in een eigen testruimte. Kan het speeltje niet ingeslikt worden, zijn er geen scherpe punten of randen, enz. In totaal onderwerpen we het speelgoed aan 12 mechanische testen. Voor testen die we niet zelf kunnen uitvoeren, bv. op brandveiligheid, doen we een beroep op externe testbureaus. In de bijgevoegde pdf leest vindt u foto's van de verschillende testen met een woordje uitleg.

Voor het downloaden van de hogeresolutiebeelden, klik hier.

Verpakking en handleiding

Niet alleen het speelgoed zelf moet voldoen aan de wetgeving, ook de verpakking en handleiding moeten conform zijn. De wet EN71-6 bijvoorbeeld bepaalt dat de invoerder (in dit geval: de Groep Colruyt) ervoor moet zorgen dat de verpakking waarschuwt voor mogelijk gevaar (kleine stukjes, scherpe punten, enz.), en dit onze landstalen. De Groep Colruyt controleert verpakking en handleiding meteen bij levering van het speelgoed. Is de informatie onvolledig of foutief, dan zorgen we zelf voor de juiste info en geven we de leverancier de opdracht de verpakking of handleiding te corrigeren.

Controle testrapporten

Om er zeker van te zijn dat we het juiste testrapport toegestuurd krijgen van de fabrikant, vragen we altijd een staal op van het speelgoed zelf. Zo weten we zeker wat de leeftijdscategorie en het type van het speelgoed in kwestie is.

Daarna controleren we de inhoud van de testrapporten. Staat alles wat we moeten weten in het rapport? Is het recent? Kloppen de beweringen? Bij de minste twijfel testen we het speelgoed zelf in onze eigen testruimte op bepaalde mechanische en chemische eigenschappen. Om de exacte chemische samenstelling en de brandveiligheid van het speelgoed te controleren, doen we een beroep op erkende externe testbureaus.

We doen ook regelmatig steekproeven met willekeurige artikelen, zodat we minstens één keer per jaar speelgoed van elke leverancier screenen. Op dit moment worden er zo'n 50 speelgoedartikelen onder de loep genomen.

Zo biedt de Groep Colruyt enkel gecontroleerd, veilig speelgoed aan!

Over de Groep Colruyt:

De Groep Colruyt realiseert jaarlijks 477,5 miljoen EUR en telt meer dan 17.000 werknemers. Ze is actief in binnen- en buitenland en dit hoofdzakelijk op het gebied van retail en groothandel. De Groep Colruyt overkoepelt o.a.


- Colruyt-supermarkten,

- OKay-buurtwinkels,

- DreamLand, de seizoenswinkel voor de familie,
- DeamBaby als specialist in babyartikelen,
- Bio-Planet voor biologisch en ecologisch winkelen
- DATS 24 benzinestations

- ...

Voor hogeresolutiebeelden, klik hier. Zie het origineel