Digitale Gemeente Houten

Lustrumfeest PvdA Houten druk bezocht

maandag 12 november 2007 - Bron: PVDA Houten

Op 7 november 1977 werd de PvdA afdeling Houten opgericht, met als doel: zorgen voor een sterk en sociaal Houten. Op vrijdag 9 november jl. vond het 30 jarig lustrumfeest van de PvdA Houten plaats. Er waren ruim 120 mensen (PvdA leden en niet PvdA leden) aanwezig om deze belangrijke gebeurtenis te vieren. Het lustrumfeest werd onder andere opgeluisterd door een debat met Minister Vogelaar en uitreiking van het boek doorbraak in Houten, over 30 jaar PvdA in Houten.

Debat: Houten en Vinex
Onderdeel van het lustrumfeest was een discussie over Houten en Vinex; over de groei van Houten. Het debat werd opgeluisterd door PvdA Minister Ella Vogelaar, Tweede Kamerlid Staf Depla en oud PvdA wethouder in Houten Leen Verbeek (nu burgemeester van Purmerend).

Leen Verbeek ging in op de besluitvorming die leidde tot de bouw van Houten Vinex begin jaren negentig. Houten stond destijds voor de ingrijpende keuze: verzet of constructief meewerken. Verzetten tegen uitbreiding van Houten had als risicos om onderdeel te worden van Utrecht en zelf weinig zeggenschap te hebben over de precieze uitwerking. De keuze voor constructief meewerken aan de uitbouw had als voordeel dat Houten zelf zo veel mogelijk kon bepalen hoe de uitbouw er uit zou zien. Zoals bekend koos de gemeenteraad van Houten voor meewerken.

Minister Ella Vogelaar ging in op het grote belang om wijken mooi te maken en te houden. In Utrecht zijn er diverse wijken die in rap tempo verloederen, zoals Kanaleneiland. Voor Houten (en andere gemeenten) is het zaak om de ontwikkeling van wijken zo goed mogelijk in de gaten te houden en op het eerste, kleinste signaal al te reageren. Wijken moeten mooi blijven.

Huidig PvdA wethouder Willy Wagenmans ging in op de doelstelling van de PvdA Houten en het Houtens college om meer betaalbare woningen te bouwen. Sinds het nieuwe college is aangetreden worden enkele honderden betaalbare woningen gebouwd, onder andere voor jongeren en mensen met minder geld. In 2008 worden de eerste woningen opgeleverd.

Verder werd er in het debat stilgestaan bij de huidige grote woningbehoefte in de regio Utrecht. Het debat over de precieze plaats waar deze woningen moeten komen wordt de komende jaren gevoerd. De voorkeur in de regio Utrecht lijkt uit te gaan naar woningbouw tussen Woerden en Leidsche Rijn of Rijnenburg.

Uitreiking boek: 'doorbraak in Houten, 30 jaar PvdA Houten in beeld' Speciaal ter gelegenheid van het lustrum van de PvdA Houten is het boek doorbraak in Houten, 30 jaar PvdA Houten in beeld uitgegeven. Het boek beschrijft in chronologische volgorde de belangrijkste gebeurtenissen van de PvdA Houten in de afgelopen 30 jaar. Markante PvdAers uit de afgelopen 30 jaar geven hun commentaar bij de gebeurtenissen.

Samenstellers van het boekje Ton van der Ham en Nel Frederiks overhandigden het eerste boek aan PvdA afdelingsvoorzitter Emiel Rolink. Emiel Rolink: het is geweldig dat er zon mooi boekje is over het belangrijke werk van de PvdA in Houten, fascinerend de bevlogenheid van al de PvdA leden en politici om van Houten een sterke en sociale stad te maken. Met onder andere in de jaren zeventig en tachtig de belangrijke strijd voor vrouwenemancipatie en nu voor gelijke rechten en voorzieningen voor jongeren. Het is een boek dat niet alleen leuk is voor PvdA leden, maar voor alle bewoners van Houten die zich interesseren in de historische ontwikkeling van Houten.

Het boek doorbraak in Houten, 30 jaar PvdA Houten in beeld is vanaf vandaag te koop bij Boekhandel Wijs, Winkelcentrum Het Rond.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).