Protestantse Kerk in Nederland


Symposium van Boeddhisten en Christenen

vr 9 november 2007, 10:30 uur - 16:00 uur
Symposium: Meditatie en Maatschappelijke Verantwoordelijkheid Wat is het nut of spreken we hier liever van de maatschappelijke waarde - van meditatie? Heeft het aantoonbaar effect op het handelen van mensen en zo ja, helpt mediteren mensen beter om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen? Datum: Vrijdag 9 november 2007 van 10.30 uur tot 16.00 uur. Plaats: R.K. Spiritueelcentrum De Boskant, Fluwelenburgwal 45, Den Haag. Zie ook: www.deboskant.nl. Aanmelden per email
info@deboskant.nl; telefoon (070) 361 41 80 (ma. - za. 12.00 uur tot 16.00 uur). Kosten EUR 12.50 incl. koffie, thee en lunch, te voldoen bij aankomst.

Programma

10.00 Ontvangst met koffie en thee

10.30 Welkomstwoord door:
Mr. Jan Willem Houthoff, voormalig voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) en vanuit de BUN een van de voortrekkers van de interreligieuze dialoog.
Dr. Ton van Eijk, rooms-katholiek priester, secretaris a.i. en oud-voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland

10.50 Inleiding op het thema door:

Prof. Dr. Ton Lathouwers, voormalig hoogleraar Russische letterkunde te Leuven, met een nevenopdracht aan de theologische faculteit: religieuze thematiek in de moderne literatuur. In 1987 verkreeg Ton Lathouwers zijn officiële autorisatie als leraar Chinese Rinzai Chan. Hij is grondlegger en leidsman van Maha Karuna Ch'an (het Grote Mededogen), een samenwerkingsverband tussen een aantal zengroepen in Nederland en Vlaanderen.

Dr. Kick Bras, predikant in een protestantse gemeente te Gorcum, auteur van 14 boeken op het gebied van spiritualiteit, meditatie en mystiek en hoofdredacteur van 'Herademing' , tijdschrift voor spiritualiteit en mystiek.

11.50 Debat tussen de sprekers en de zaal

12.30 Lunch

13.30 Meditatie oefening begeleidt door:

Pater Dr. Avin Kunnekkadan SVD, Rooms-katholiek priester, lid van de Steyler missiecongregatie Societas Verbi Divini, gepromoveerd op interreligieuze dialoog.

Dharmachari Varamitra, verbonden als docent aan Boeddhistisch Centrum Haaglanden. Tevens voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN).

15.00 Slotdebat

16.00 Afsluiting