Universiteit van Amsterdam



De rol van anesthesie en anesthesioloog

Dubbeloratie Geneeskunde


vrijdag 9 november, 14.30 uur

Prof. dr. W.S. Schlack, hoogleraar Anesthesiologie: In somno securitas? en prof. dr. M.W. Hollmann, Experimentele Anesthesiologie: Droomvak Anesthesie?

In het eerste deel van deze dubbeloratie stelt Wolfgang Schlack dat de veiligheid centraal staat in de zorg. Anesthesie heeft hierin een lange traditie en een voortrekkersrol. Maar waar staan wij nu en wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen? Markus Hollmann gaat in het tweede deel van de dubbeloratie in op de vraag hoe de anesthesioloog zelf zijn eigen vakgebied (droomvak?) ziet en hoe zijn eigen visie verschilt van het beeld dat zijn collega's uit andere disciplines en het publiek van de anesthesiologie hebben.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

{
Ambachtslieden versierden dertiende-eeuwse handschriften


Promotie Kunstgeschiedenis


dinsdag 6 november, 14.00 uur

Wendelien Vink deed onderzoek naar dertiende-eeuwse verluchte handschriften die Brunetto Latini s Livres dou Tresor bevatten. Kort nadat de uit Florence verbannen auteur in Arras dit encyclopedische werk schreef, werden er in hetzelfde Arras meerdere exemplaren van deze tekst geschreven. Vink ontdekte dat deze handschriften (1275-1285) niet zijn vervaardigd door getrainde miniaturisten. Hier moeten getalenteerde ambachtslieden aan het werk zijn geweest. Diverse ambachtslieden die in hun eigen vak (tijdelijk) geen werk hadden, zochten andere werkzaamheden. Aangezien glazeniers, emailleerders, ivoorsnijders en kapitelensnijders goed moeten kunnen tekenen en diverse iconografische modellen tot hun beschikking hebben, ligt de tijdelijke overstap naar handschriftverluchting (versieren met initialen en miniaturen in kleur en verguldsel) voor de hand. Hiermee moet rekening worden gehouden door wetenschappers die stijlonderzoek naar deze handschriften doen en er een oeuvre uit trachten samen te stellen rond een miniaturist. Zij gaan vaak uit van een meester met assistenten, werkzaam in een atelier dat gespecialiseerd is in handschriftverluchting. Deze situatie gaat echter niet op voor diverse handschriften die aan het einde van de dertiende eeuw in Arras werden vervaardigd. Een versie van Livres dou Tresor die rond 1280 werd vervaardigd in het nabijgelegen Thérouanne werd wel door een gespecialiseerd atelier gemaakt.

Mw. W.A.W. Vink: Brunetto Latini s Livres dou Tresor verbeeld. Een vergelijking van de werkwijze van twee laat-dertiende-eeuwse handschriftateliers in Arras en Thérouanne. Promotor is mw. prof. dr. C.A. Chavannes-Mazel.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.