GroenLinks

Nieuwe anti-terreurwetgeving: onwenselijk, onlogisch en onnodig

Eurocommissaris Franco Frattini 7 november 2007

Op 6 november ontvouwde Eurocommissaris Frattini (justitie) zijn voorstellen in het kader van terrorismebestrijding. Kathalijne Buitenweg is kritisch ten aanzien van het voorstel om persoonsgegevens te verzamelen van vliegtuigpassagiers in Europa en deze voortaan dertien jaar op te slaan.

Buitenweg is van mening dat het voorstel zoals dat op tafel ligt onacceptabel is, omdat het nut ervan feitelijk niet bewezen is. Dezelfde kritiek heeft zij al vele malen geuit op het akkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over passagiersgegevens, die vliegtuigmaatschappijen moeten overdragen aan de Amerikaanse douane. Opmerkelijk volgens Buitenweg is dat de Europese Commissie aan nieuw anti-terrorisme wetgeving werkt, terwijl oude wetgeving nog niet is geïmplementeerd.

Onlogische stappen
Tot op heden heeft de Europese Commissie geweigerd duidelijk antwoord te geven op de vraag waarom de huidige Europese anti-terrorisme wetgeving niet goed werkt en hoe deze nieuwe wetgeving effectief kan zijn. Het is eveneens vreemd om een besluit op Europees niveau te nemen over data-opslag, maar de uitvoering met betrekking tot gegevensbescherming en de verwerking van data aan de lidstaten zelf over te laten. Dergelijke onzorgvuldigheden zouden volgens Buitenweg schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de rechtsbescherming van burgers.

Bezwaren
Het voornaamste doel van terrorismebestrijding zou het waarborgen van democratie moeten zijn. Dit doel lijkt echter in tegengestelde richting te worden benaderd wanneer essentiële waarborgen niet in acht worden genomen. Het blijkt nu dat Frattini de officiële Europese positie niet heeft verdedigd gedurende zijn onderhandelingen met de VS over het uitwisselen van persoonsgegevens. Alle autoriteiten op het gebied van gegevensbescherming bestempelden het EU-VS akkoord al als een grof schandaal. Over de voorstellen die afgelopen dinsdag 6 november zijn gepresenteerd door Frattini kunnen zij onmogelijk tevreden zijn.

Zie ook:

* dossier Privacy, politie en justitie

* persbericht Europese Commissie

* nieuwsbericht EurActiv