GroenLinks

Pleister plakken voor een goed seksleven

8 november 2007

Veilig vrijen krijgt wel een hele nieuwe dimensie in het licht van de meest recente ontwikkelingen op seksueel gebied. Na de Viagrapil voor mannen is er nu een lustopwekkende pleister voor vrouwen. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) wil de pret niet bederven, maar vreest voor de gezondheidsrisico's.

Zij stelde daarover vragen aan de Europese Commissie.

De vrijpleister, officieel Intrinsa patches genoemd, worden in de media en op het internet gepresenteerd als het wondermiddel voor vrouwen met een laag libido. De pleister moet op de huid worden aangebracht en geeft dan het hormoon testosteron af. Deze stof wordt vaak in verband gebracht met seksuele lustgevoelens. Kathalijne Buitenweg: "Het is te makkelijk om te denken dat je met een pleistertje plakken klaar bent. Onderzoek wijst uit dat de behoefte aan seks bij vrouwen, anders dan bij mannen, veel minder te maken heeft met lichamelijke prikkeling. Voor veel vrouwen zijn tederheid en vertrouwen een noodzakelijke voorwaarde."

Specifieke doelgroep
In 2006 gaf de Europese Commissie toestemming de vrijpleister op de markt te brengen voor vrouwen die hun baarmoeder en eierstokken hebben laten verwijderen. De onderbouwing van het besluit is dat deze vrouwen als gevolg van die ingreep een te laag testosterongehalte kunnen hebben om seksuele gedachten of verlangens te krijgen. Het product is alleen voor deze specifieke doelgroep getest en mag niet zonder doktersvoorschrift verstrekt worden. Toch is de vrijpleister via een Engelse website vrij verkrijgbaar. Ook Nederlanders en Belgen kunnen het product daar zonder doktersrecept bestellen om het 48 uur later in huis te hebben. Daarvoor wordt nadrukkelijk op de website geadverteerd. Dit is in strijd met de vergunning die voor de Intrinsa patches is afgegeven.

Buitenweg: "Ik heb gisteravond zelf via internet de pleisters aangevraagd en nog een e-mail nagestuurd. Voor mijn bestelling had ik geen enkel voorschrift nodig van mijn eigen dokter. De eisen worden dus omzeild. Ik heb de Europese Commissie daarom gevraagd de controle op de verkoop te verbeteren, en de vergunning in te trekken als de marketing van het product niet overeenkomt met de reden waarom de verkoop is toegestaan."

Marketing
De marketing van de vrijpleister op de Engelse website is erg eenzijdig. Op de gezondheidsrisico's en bijwerkingen word je nauwelijks gewezen door de verkoopsite en een gesprek met een bevoegde dokter komt er al helemaal niet aan te pas. Buitenweg: "Testosteron is een hormoon dat niet alleen nodig is voor het opwekken van seksuele prikkeling, maar ook de ontwikkeling van mannelijke kenmerken stimuleert. Het risico bestaat dat je niet zozeer zin krijgt, maar vooral een baard en een lage stem. Verkopers van het product moeten potentiële kopers hierop wijzen, in plaats van alleen de positieve kanten te benadrukken.

Of de positieve kanten voor vrouwen die geen operatie hebben moeten ondergaan aan hun eierstokken ook inderdaad bestaan is volgens Buitenweg nog lang niet bewezen. Volgens onderzoek hebben andere vrouwen vrijwel altijd voldoende testosteron in hun lichaam om lustgevoelens te kunnen krijgen. Er zijn wel al negatieve gevolgen. Storend is dat alle publiciteit over een libido verhogend middel vrouwen de indruk kan geven dat er iets met ze mis is als ze geen zin hebben. Buitenweg: "Er is een middel uitgevonden, en vervolgens moet de markt daarvoor worden vergroot. Volgens de producenten zijn er miljoenen vrouwen die seksueel slecht functioneren. Hoe meer ze dat aanpraten, hoe groter hun marktaandeel. Maar het is ronduit misleidend om te stellen dat alleen een pleistertje plakken de aanzet kan zijn tot een bloeiend seksleven."

Zie ook:

* reportage VARA Radio Kassa met o.a.
Kathalijne Buitenweg over de vrijpleister