Ingezonden persbericht


Utrecht, 8 november 2007

Sociale begroting heeft een groene blos

GroenLinks kijkt tevreden terug op de behandeling van de begroting 2008. Het is een sociale begroting met een groene bloos. Vooral op het gebied van de sociale infrastructuur is het college met een inhaalslag bezig. Op het terrein van fietsen, wijkaanpak, welzijn, en ruimte voor spelen hebben we belangrijke successen behaald.

Hoograven: de vijfde Vogelaarwijk
GroenLinks is blij dat ook Hoograven nu het wijkactieplan kan uitvoeren. Door een gezamenlijk genomen initiatief van de coalitiepartijen is 1 miljoen Euro aan de wijk toegevoegd. Hoograven heeft daarmee dezelfde status als de andere vier zogenaamde Vogelaarwijken, waardoor flinke vaart kan worden gemaakt met de ingezette activiteiten.

De kracht van het kleine
GroenLinks kent veel kleinschalige initiatieven die heel succesvol opereren en daardoor uit het jasje van het vrijwilligersinitiatief groeien. Met het voorstel "Maak ruimte voor succesvol particulier initiatief' steunt GroenLinks deze groepen. Voor 2008 hebben we een half miljoen Euro vrijgemaakt om organisaties als Soda Producties, Al Amal, Van en voor jongeren, Stichting Present en de buurtvaders te stimuleren.

Ruimte voor de fiets
Op initiatief van GroenLinks is een half miljoen Euro extra beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de fietspaden. Hiermee kan een kwaliteitsverbetering plaatsvinden die nodig is om de ombuiging van automobiliteit naar fiets te bevorderen. Marry Mos: "Met het extra geld voor de fiets zijn we er nog niet. Daarom heeft GroenLinks er bij het college op aangedrongen meer vaart te maken met maatregelen die het gebruik van de fiets en openbaar vervoer bevorderen." . GroenLinks is blij met de mededeling dat er volgend jaar 90 nieuwe autodate plaatsen in de stad bijkomen.

De groene blos
Met het groenstructuurplan is Utrecht goed op weg het groen in en om de stad meer ruimte te gunnen. Mede op initiatief van GroenLinks is er 350.000,- gereserveerd voor extra speelplekken. Hierdoor wordt meer ruimte gemaakt voor kinderen in de stad. Wij hopen dat het college bij de voorjaarsnota kan laten weten hoeveel geld er extra naar groen gaat in de stad.

Naast deze punten zijn we ook tevreden over de 7 ton extra die we hebben weten vrij te spelen voor het Utrechts uitbureau, maatwerk voor mensen die een generaal pardon hebben gekregen, het overeind houden van het Thuislozen team, gratis sporten voor kinderen uit arme gezinnen, afspraken over een klimaatplan, windmolens, deuren voor koelvakken in supermarkten en een grotere inspanning voor meer sociale woningbouw in Oost.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Marry Mos: 06 - 186 800 97


---- --