Autoleasebranche overweegt BPM-schadeclaim tegen Rijk

09/11/2007 08:14



VNA



Voor de autoleasebranche dreigt, door het kabinetsvoornemen om de BPM af te bouwen, een schadepost van honderden miljoenen euro's. Autoleasemaatschappijen worden dermate ernstig geschaad dat branchevereniging VNA een schadeclaim tegen het Rijk overweegt.

Het Kabinet wil in 2008 een eerste stap zetten voor het afbouwen van de BPM, de aanschafbelasting op nieuwe personenauto's en motorfietsen. Die verlaging gaat gepaard met een gelijktijdige verhoging van de motorrijtuigenbelasting.

Nieuwe auto's worden daardoor relatief aantrekkelijker dan jonge, gebruikte auto's. Dat is bij uitstek het soort occasions dat autoleasemaatschappijen, na afloop van het leasecontract, verkopen. Deze tweedehands auto's zullen bijna 3 procent in waarde dalen, wat leidt tot een schadepost voor leasemaatschappijen die kan oplopen tot 540 mln euro. De bedrijven kunnen alleen al in 2008 tussen de 180 mln. en 240 mln. euro verliezen.

Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) laten berekenen door een gerenommeerd accountantskantoor. Bepaalde ondernemingen zullen daardoor in zwaar weer komen. VNA-directeur Renate Hemerik: "Zulke verliezen hebben zeer grote gevolgen voor iedereen in de branche en is ronduit bedreigend voor de continuïteit van individuele bedrijven."

Anders dan bijvoorbeeld particulieren, kunnen leasemaatschappijen op geen enkele wijze hun schade beperken. Zij hebben geen handelingsvrijheid, vanwege de lang lopende leasecontracten. Zij kunnen bijvoorbeeld geen auto's voortijdig verkopen voordat de prijsdalingen een feit zijn. De verwachte restwaarde van veel auto's die nu rondrijden is jaren geleden al gecalculeerd. De VNA vindt dat haar leden onevenredig en onaanvaardbaar hard worden getroffen. Dat is in strijd met het Europese verdrag voor de rechten van de mens, stelt de advocaat van de VNA.

Aanstaande maandag bekijkt de Tweede Kamer de fiscale voorstellen van staatssecretaris De Jager van Financiën. Hij liet de VNA eerder weten dat de gevolgen van de BPM-afbouw voor de branche 'wel meevallen'. Dat is de autoleasebranche hardgrondig met hem oneens. En zelfs zo dat een BPM-schadeclaim tegen het Rijk wordt overwogen. De branche wil dat De Jager zijn plannen wijzigt of in elk geval met een oplossing komt voor de specifieke problemen voor autoleasemaatschappijen. De VNA meent dat de staatssecretaris deze problematiek volstrekt onvoldoende heeft onderzocht. De brancheorganisatie is bereid om op de kortst mogelijke termijn met hem in gesprek te gaan.

Bij de brancheorganisatie VNA zijn 77 autoleasemaatschappijen aangesloten die samen 91 procent van de markt dekken. Gezamenlijk zetten zij 615.000 auto's in.





http://www.vna-lease.nl