Trimbos-instituut

PERSBERICHT TRIMBOS-INSTITUUT

Nieuw interactief lesmateriaal voor drugs en alcoholpreventie op scholen

Utrecht, 9 november 2007. Vandaag lanceert het Trimbos-instituut op het congres

'Jongeren onder invloed' het nieuwe digitale lespakket 'rokendrinkendrugs.nl'. De lesmodules over alcohol, roken en blowen moeten jongeren bewust maken van de risico's van genotmiddelengebruik en het gebruik terugdringen. Met het nieuwe lespakket wil het Trimbos-instituut het aantal scholen dat werkt met het preventieprogramma De gezonde school en genotmiddelen uitbreiden. Op dit moment maakt ruim de helft van de scholen voor voortgezet onderwijs gebruik van het programma. Het streven is om in 2010 dit percentage te hebben verhoogd naar 70%.

Lesmateriaal over genotmiddelen is niet nieuw. Een digitale uitvoering wel. Het lespakket van het preventieprogramma De gezonde school en genotmiddelen sluit nog dichter aan bij de belevingswereld van jongeren. De lesmodules van rokendrinkendrugs.nl zijn geen lesboekjes op een scherm, maar interactief en afwisselend. Filmpjes, korte tekstjes, animaties en opdrachten zijn onderdelen die in elke les terugkomen. In Discuz kunnen leerlingen, net als op een echt forum, meningen met elkaar uitwisselen.

De digitale alcoholmodule is afgelopen schooljaar op zo'n 30 scholen getest. Docenten en leerlingen reageerden enthousiast. Leerlingen vinden het leuk, leren veel en kunnen zelfstandig en in hun eigen tempo met het lesmateriaal aan de slag.

Bij de ontwikkeling van het lespakket is uitgegaan van de laatste wetenschappelijke inzichten. De module roken is in samenwerking met Stivoro - het expertisecentrum voor tabakspreventie - gemaakt. De lesmodules van rokendrinkendrugs.nl zijn bedoeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Modules voor havo/vwo zijn in ontwikkeling.

De gezonde school en genotmiddelen

Rokendrinkendrugs.nl maakt deel uit van een reeks van vernieuwingen van

De gezonde school en genotmiddelen. Zo is de website www.dgsg.nl in een nieuw jasje gestoken en is de ouderwebsite www.uwkindenalcohol.nl ontwikkeld. Door het betrekken van ouders, het opzetten van een genotmiddelenreglement én het signaleren en begeleiden van leerlingen met problematisch middelengebruik is sprake van een samenhangend preventieaanbod. Uit onderzoek is gebleken dat een brede aanpak op verschillende fronten tot grotere effecten leidt.

Bij de uitvoering van De gezonde school en genotmiddelen zijn GGD-en en/of instellingen voor verslavingszorg betrokken. Wie het lespakket rokendrinkendrugs.nl wil bestellen, kan dat via deze instellingen doen. Gemeenten financieren het programma.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjan Heuving, voorlichter van het Trimbos-instituut, tel. 030 - 297 11 38 of mobiel 06 - 5139 5629.