Ingezonden persbericht


Persbericht

Staatssecretaris De Jager stuurt Tweede Kamer advies: Overheveling DGA uit loonbelasting pas vanaf 2009 van kracht

Nieuwegein, 9 november 2007; Staatssecretaris van Financiën De Jager heeft gisteravond een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij op basis van veldadvies aandringt op uitstel van invoering van amendement De Nerée/Dezentje Hamming met één jaar. Invoering per 1 januari 2008 lijkt de Staatssecretaris gezien de juridische onduidelijkheden en voorziene administratieve lastenverzwaring voor DGA, belastingadviseurs en Belastingdienst geen optie, zoals ook aangevoerd in een brief die SRA met ondersteuning van andere beconorganisaties, MKB-Nederland en VNO-NCW deze week stuurde.

De Staatssecretaris kan zich volgens de brief vinden in uitstel omdat introductie van een vorm van keuze voor de DGA in dit late stadium van voorbereiding nog een aanzienlijke automatiseringstechnische inspanning voor de Belastingdienst zou vergen. Bovendien zou er dan in 2008 een onwenselijk handhavingsregime ontstaan, doordat een deel van de DGA's in de loonheffingenketen zou blijven en een deel van de DGA's naar de inkomstenbelasting zou gaan.

Uitstel van de DGA-maatregel kan worden gerealiseerd door middel van een nota van wijziging op het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2008. Daarover wordt op 22 november a.s. tussen de Staatssecretaris en Tweede Kamer gediscussieerd. Daarnaast wil de Staatssecretaris in goed overleg met de beconorganisaties, MKB-Nederland en VNO-NCW onderzoeken op welke wijze de onderkende nadelen van deze maatregel zo goed mogelijk worden ondervangen: de beoogde vermindering van de administratieve lasten te realiseren op een wijze die voor alle betrokkenen zo min mogelijk ongewenste neveneffecten heeft. Bovendien zegt de Staatssecretaris toe in de loop van 2008 met een notitie over de fiscale positie van de DGA te komen. Dit laatste is eveneens door SRA eerder schriftelijk verzocht.

Noot voor de redactie,