Kustwachtcentrum Den Helder

PERSBERICHT

:
d.d. : 9 november 2007 09.30 uur

Noordwester storm Info nr. 1

De noordwester storm die woedt op de Noordzee heeft afgelopen nacht niet tot grote problemen geleidt voor het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Rond middernacht meldde de loodsboot 'Menkar' dat er een man overboord was gevallen. Binnen 10 minuten hadden ze de persoon zelf weer aan boord kunnen halen en is hij door de reddingboot van station Breskens van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij opgehaald en voor onderzoek naar Vlissingen gebracht.

Omstreeks 01.45 uur meldde het schip 'Aurelia' aan het Kustwachtcentrum dat, als gevolg van het slechte weer, een opvarende was gevallen en verwondingen had opgelopen. Nadat het schip had gesproken met een arts van de Radio Medische Dienst is de patient door het schip zelf afgezet in IJmuiden. Hij bleek een gebroken pols en een snee in het hoofd te hebben.

Ongeveer 1 uur later werd opnieuw een persoon over boord gemeld door het schip 'Hamburg Max', dat ten anker lag ter hoogte van IJmuiden. Ook dit schip lukte het de betrokken persoon binnen enkele minuten zelf weer aan boord te halen. Verdere assistentie was niet benodigd.

Een serieuzer incident deed zich voor om 04.40 uur toen het schip 'NYK Antares' meldde 20 lege containers te hebben verloren in de vaarroute boven Ameland. In de loop van de morgen bleek na inspectie dat er 45 containers overboord waren gegaan. Volgens opgave zou geen enkele container lading bevatten, maar kunnen ze wel een gevaar voor de scheepvaart opleveren. Door middel van een navigatiebericht wordt de scheepvaart gewaarschuwd hiervoor alert te zijn. Er wordt overwogen een vliegtuig te laten vliegen om de situatie in ogenschouw te nemen.

Omstreeks 09.00 uur werden twee drijvende containers gemeld nabij de Texelstroom, waarvan nog niet bekend is waar die vandaan komen.

Kustwachtcentrum,
afdeling voorlichting

Postadres:
Kustwachtcentrum Den Helder
afd. Voorlichting.
Postbus 10000
1780 CA Den Helder
tel. 0223 658333/4
fax 0223 658335
zie ook www.kustwacht.nl