Ingezonden persbericht

"Financiële druk mantelzorgers onterecht bij werkgever"

Rotterdam, 9 november 2007 - De combinatie van mantelzorg en een betaalde baan levert veel problemen op en legt opnieuw financiële druk bij werkgevers. De FNV schat dat er jaarlijks zo'n 150.000 mensen verzuimen doordat de zorg voor een kennis of familielid te zwaar is. De vakcentrale wil daarom de hulp aan mantelzorgers inzet van de cao-onderhandelingen maken. Voorlopig draaien werkgevers op voor de meeste kosten. Onterecht, zo zegt Aon Corporate Wellness, dat daarom de overheid een dag voor de 'Dag van de Mantelzorg' (10 november) oproept haar verantwoordelijkheid te nemen.

De FNV vindt dat werkgevers de rol van de overheid moeten overnemen door dit soort zaken in de cao af te spreken. Volgens Aon Corporate Wellness wordt hiermee opnieuw meer verantwoordelijkheid en financiële druk bij werkgevers gelegd. "Het is niet zuiver om de verantwoordelijkheid voor dit soort maatschappelijke problemen hoofdzakelijk bij de werkgevers te leggen," zegt Bart Mol, Consultant bij Aon Corporate Wellness. "In sommige gevallen, zoals bij sociaal-maatschappelijk wenselijke situaties als deze, moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen en deze niet doorschuiven. Het zijn immers de overheidsmaatregelen zoals de versobering van de (thuis)zorg die de rol van mantelzorgers onder druk zetten. De overheid moet daarom maatregelingen treffen door bijvoorbeeld de Vangnet Ziektewet."

Door overheidsmaatregelen is het belang van mantelzorgers de afgelopen jaren enorm gestegen. Nederland kent volgens de FNV 2,4 miljoen mensen die op vrijwillige basis een kennis of familielid verzorgen. Zij concludeerde vorige maand dat veel van de mantelzorgers die zich ziek melden, niet echt ziek zijn. Zij zien echter geen andere uitweg meer om voor de naaste te kunnen zorgen. Anderen zijn daadwerkelijk langdurig ziek door de omstandigheden.

Van oudsher konden mantelzorgers door het sociale vangnet gerust een dagje thuisblijven als dat nodig was. Er bestaan momenteel nog altijd regelingen vanuit de overheid, zoals het kortdurend en langdurend zorgverlof. Voor kortdurend zorgverlof geldt bijvoorbeeld een loondoorbetalingplicht voor de werkgever van minstens 70 procent van het oude loon. Echter, als een mantelzorger zich ziek meldt en geen gebruik maakt van de bestaande regelingen, dient de werkgever wel het inkomen door te betalen. Dit is een financiële verantwoordelijkheid die niet alleen bij werkgevers dient te worden neergelegd, zo vindt Aon. Ook de overheid heeft hierin een taak. Ook bevatten veel cao's een bepaling ten aanzien van zorgverlof. Het treffen van oplossingen is in handen gelegd van de sociale partners. Het is tot nu toe nog niet gelukt om gedegen oplossingen te vinden, waardoor de verantwoordelijkheid tussen overheid, werkgever en werknemer niet evenwichtig is verdeeld maar vooral bij de werkgever ligt.

Voor een toelichting van Bart Mol kunt u contact opnemen via onderstaande gegevens.

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 12 vestigingen met 1.500 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 43.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: www.aon.nl.



Ingezonden persbericht