Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 350 SJT
Datum: 9 november 2007

Europees topinstituut voor kennis en innovatie
brengt afval naar een hoger niveau

Gisteren, op donderdag 8 november, vond in Post-Plaza in Leeuwarden de European Waste Management (EWM) Conferentie plaats. Ruim 70 bezoekers uit binnen- en buitenland wisselden onder leiding van voormalig Milieu minister Margreeth de Boer met elkaar van gedachten over de invoering van de nieuwe Europese wetgeving op het gebied van Afval. De conferentie was een initiatief van de Provincie Fryslân en Omrin en werd georganiseerd als afsluiting van het EWM-project.

De conferentie bood een inspirerend en informatief programma voor de vertegenwoordigers van diverse overheden en bedrijven uit de afvalbranche. Met de introductie van de heer Boonzaaijer, beleidsmedewerker Europees Parlement, werd iedereen geïnformeerd over de laatste stand van zaken betreffende de invoering van de Kaderrichtlijn Afval en de Thematische Strategie. Voorop staat dat de nieuwe wetgeving een positieve bijdrage levert aan het milieu. Boonzaaijer pleit voor een gelijk Europees speelveld op het gebied van afvalwetgeving. Het belang hiervan wordt onderstreept door de verschillende sprekers tijdens het debat.

Ook Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome, benadrukt de noodzaak van Europese wetgeving. "De wereld lijkt schoon, maar we hebben afval niet onder controle. Dat blijkt wel uit de hoeveelheid plastic op de bodem van de zee." Een oplossing die hij aandraagt voor de afvalproblematiek is het 'cradle 2 cradle' concept. "Heel concreet betekent het dat producten geen afval meer kunnen zijn, maar altijd worden hergebruikt. Kortom, een wereld zonder afval."

Een belangrijke conclusie van deze conferentie is dat dankzij de samenwerking in dit Europese project, de verschillende partners beter zijn voorbereidt op toekomstige Europese wetgeving. Ook wordt duidelijk dat de samenwerking de regionale afvalverwerkingindustrie heeft versterkt. Margreeth de Boer: "Samenwerking, kennisuitwisseling en -ontwikkeling zijn belangrijk, we all need Europe". Zij pleit daarom voor een Europees topinstituut op het gebied van afval. Kennis en innovatie draagt bij aan oplossingen voor de afvalproblematiek.

In het EWM-project werkten acht verschillende landen uit Europa samen om nieuwe, kosteneffectieve methoden te ontwikkelen die bijdragen aan het beperken van afval en het verminderen van de milieueffecten. Gedurende de afgelopen drie jaar is binnen dit Interreg IIIC project kennis en informatie uitgewisseld en is gezamenlijk gewerkt aan het oplossen van een aantal regionale vraagstukken. Volgens projectleider Anne de Vries, provincie Fryslân, krijgt dit project een vervolg in drie nieuwe concrete projecten. Het project werd gecoördineerd door de Nederlandse vertegenwoordigers van de provincie Fryslân. De andere deelnemende landen waren Duitsland, Italië, Polen, Estland, Hongarije, Engeland (UK) en Schotland (UK).


---- --