Ingezonden persbericht


Persbericht

Bewaaronderzoek bacterieziek zaaiuien

Naar aanleiding van het regelmatig voorkomen van bacterieziek in uien heeft afgelopen najaar het UIKC i.s.m. Wiskerke Onions te Kruiningen 2 verschillende bewaarmethoden toegepast, om bacterie uitbreiding te vergelijken. Aanleiding was de gedachte dat bacterieziek zoals Erwinia en Pseudomonas, mogelijk sneller zou uitbreidt bij hogere temperaturen zoals in de bewaring. Over een periode van 9 weken is bij bewaarmethode 1 is de temperatuur constant tussen de 23 en 27 graden gehouden, bij bewaarmethode 2 tussen de 16 en 20 graden. Er zijn in totaal 6 partijen (gele en rode uien) vergeleken na 9 weken bewaren. Na beoordeling bleek bij de warmere bewaring tussen 23 en 27 graden er nauwelijks, in ieder geval niet statistisch betrouwbaar, meer bacterierot voor te komen t.o.v. de koudere bewaring tussen 16 en 20 graden. De conclusie van deze bewaarproef is, dat de bewaartemperatuur geen invloed lijkt te hebben op uitbreiding van bacterieziekte in uien.

Op donderdag 28 augustus 2008 zal UIKC wederom een uiendag houden waar o.a. het onderwerp bacterieziek aan de orde komt.

Het UIKC is een samenwerkingsverband tussen DLV Plant, proefboerderij Rusthoeve. De activiteiten richten zich onderzoek en kennisverspreiding in uien. Voor meer informatie, kijk op www.uinovatie.nl