Vopak NV

Persbericht

Ondertekening van de Vopak Jakarta Terminal, Indonesia - Joint Venture door Koninklijke Vopak en AKR Corporindo

Rotterdam, 14 november 2007

De ondertekening van de joint venture overeenkomst met betrekking tot de Vopak Jakarta Terminal, Indonesië door PT AKR Corporindo Tbk., Jakarta, Indonesië (AKR) en Koninklijke Vopak, (Vopak) heeft plaatsgevonden op 9 november 2007 in het Sultan Hotel, Jakarta Indonesië. De joint venture zal een opslagterminal voor olieproducten bouwen in de haven van Tanjung Priok, Jakarta Indonesië. Dit strategische infrastructuurproject zal terminalfaciliteiten aanbieden volgens internationale standaarden aan verschillende deelnemers die gebruik willen maken van de toenemende deregulering van de verkoop en distributie van olieproducten. Dit is het eerste project van Vopak in Indonesië in samenwerking met PT AKR Corporindo Tbk., het eerste publieke bedrijf in Indonesië dat zich toelegt op de distributie van niet-gesubsidieerde petroleumproducten en de grootste distributeur van basischemicaliën met veelomvattende logistieke faciliteiten.

Tijdens de ceremonie, bijgewoond door hoge vertegenwoordigers van beide bedrijven, werden de joint venture overeenkomst en bijbehorende documenten ondertekend door de heer Haryanto Adikoesoemo, President Directeur van AKR en de heer Paul Govaart, President van Vopak Asia Pte Ltd..

Achtergrond Vopak Jakarta Terminal
PT Jakarta Tank Terminal (JTT) is momenteel voor 99.96% een dochteronderneming van AKR met als doelstelling om een moderne terminal te bouwen voor de opslag van petroleumproducten en chemicaliën in de haven van Jakarta. De terminal in de Tanjung Priok haven in Jakarta, Indonesië, is strategisch gelegen ten opzichte van nabij gelegen grote afzetmarkten in Jaya, Banten en West Java.
Na verkrijging van de benodigde goedkeuringen, in verband met buitenlandse participatie, zal de Vopak Jakarta Terminal een joint venture worden tussen AKR (51%) en Vopak (49%). De terminal wordt gebouwd in een gebied van meer dan 15,5 hectares met watergebruiksrecht. Verwachte totale capaciteit van de terminal is 450.000 cbm, die in 2 fasen zal worden gebouwd. De eerste fase zal naar verwachting in de tweede helft van 2009 in gebruik worden genomen en zal bestaan uit een opslagcapaciteit van 250.000 cbm en 2 aanlegsteigers voor schepen.

Sterke punten
De petroleumsector in Indonesië kent een snelle deregulering en is aantrekkelijk voor verschillende marktpartijen, waaronder de grote internationale oliemaatschappijen. Momenteel wordt de distributie van de gesubsidieerde olieproducten verzorgd door het staatsbedrijf. Door de verandering naar een open markt zal deze belangrijke haven grote internationale bedrijven aantrekken die op- en overslagbedrijven nodig zullen hebben voor de distributie van hun goederen. De strategische plaats van de haven en de waterdiepte van 14 meter laten toe dat grote olieschepen de terminal aan kunnen doen om hun lading te lossen.

Project
De Vopak Jakarta Terminal zal ontwikkeld worden in twee fasen, de eerste fase wordt opgeleverd in de tweede helft van 2009 en zal tanks van verschillende grootte bevatten, in totaal 250.000 cbm. De tweede fase zal naar verwachting in 2012 gereed zijn waarmee de totale capaciteit van de terminal op 450.000 cbm zal komen.

De joint venture partners
Vopak is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. De terminals van Vopak liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes en beschikken over gespecialiseerde faciliteiten zoals producttanks, aanlegsteigers, beladingstations voor tankauto's, pijplijnsystemen en toegang tot weg- en spoorverbindingen. Producten worden tijdelijk opgeslagen voor klanten, vaak onder specifieke voorwaarden, bijvoorbeeld een specifieke temperatuur. Op verzoek van klanten worden producten dikwijls gemengd zodat zij voldoen aan de gevraagde specificatie.

De terminal zal worden ontworpen, gebouwd en gemanaged door Vopak en wordt onderdeel van zijn wereldwijde netwerk van terminals. De bedrijfsvoering zal in lijn zijn met de hoogste veiligheids- en milieurichtlijnen. AKR voegt daar, als lokale partner, zijn ervaring van meer dan 25 jaar in het beheren van logistieke faciliteiten voor bulkchemie en petroleumproducten aan toe. AKR beschikt over een uitgebreid netwerk van klanten en logistieke faciliteiten in Indonesië.

Voor meer informatie
Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication & Investor Relations Rolf Brouwer

Telefoon: 010 - 400 2777
E-mail: corporate.communication@vopak.com Website: www.vopak.com

PT AKR Corporindo Tbk.
V. Suresh
Corporate Secretary
Wisma AKR, Lt 7-8, Jl Panjang No 5
Kebon Jeruk, Jakarta, Indonesia

Telephone: +62 21 531 1588
Fax: +62 21 531 1185
E-mail: suresh@akr.co.id
Website: www.akr.co.id


---- --