Terug van weggeweest? God in de Nederlandse letteren


Met o.a. Ilja Leonard Pfeijffer, Nicolaas Matsier en Marjoleine de Vos

NIJMEGEN, 20071022 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert op vrijdag 9 november 2007 het symposium Terug van weggeweest? God in de Nederlandse letteren. Het symposium vindt plaats in LUX, Mariënburg 38-39 te Nijmegen van 14.00 - 17.15 uur. www.ru.nl/terug.

Sprekers zijn Ilja Leonard Pfeijffer, Nicolaas Matsier, Marjoleine de Vos, Elsbeth Etty, Liesbeth Eugelink, Jacques Janssen en Han Rouwenhorst (gespreksleider). Voorzitter is Johan Oosterman.

Nederlandse schrijvers hebben religie weer ontdekt. Tot hun eigen verrassing. Jarenlang dachten ze `klaar' te zijn met kerk en godsdienst, dankzij de jaren zestig voor altijd bevrijd van angst en bijgeloof. Maar nu worden ze opnieuw gefascineerd door vragen naar religie, geloof, zin, spiritualiteit.

Maar is religie wel zo `weg' geweest als we altijd dachten, uit de literatuur en uit de maatschappij? Waar komt die nieuwe aandacht voor religie vandaan? Waarom verkoopt religie zo goed in het geseculariseerde Nederland? Lopen de schrijvers kritisch voorop of volgen ze juist de tijdgeest?

Schrijvers en wetenschappers gaan samen op zoek naar de antwoorden met lezingen, voordrachten uit eigen werk, interviews met de schrijvers en een debat.

Liesbeth Eugelink presenteert het eerste exemplaar van haar essaybundel Niets in mij gelooft dat. Over religie in de moderne Nederlandse literatuur (Uitgeverij Ten Have, 2007) waarin zij een beeld geeft van de vele manieren waarop religie aanwezig is in de Nederlandse letteren na de jaren zestig.

Elsbeth Etty, hoogleraar Literaire kritiek aan de VU. Zij publiceerde onder meer Het ongeloof (2006) en Maak jezelf maar klaar (2007).
Liesbeth Eugelink, neerlandica. Zij publiceerde essays, verhalen, columns en poëzie. Zij is auteur van `Niets in mij gelooft dat'. Over religie in de moderne Nederlandse literatuur (2007).
Jacques Janssen, hoogleraar Cultuur- en godsdienstpsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Nicolaas Matsier, schrijver. Hij publiceerde onder meer De bijbel volgens Nicolaas Matsier (2003).
Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Ilja Leonard Pfeijffer, classicus en schrijver. Hij publiceerde onder meer Het ware leven, een roman (2006) en In de naam van de hond. De grote gedichten (2005).
Han Rouwenhorst (gespreksleider), neerlandicus, antiquaar en bibliofiel.

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door het LIRA fonds en door het Helena Vrucht Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Meer informatie op www.ru.nl/terug





Soeterbeeck Programma