Gemeente Tilburg

Woonproject Skaeve Huse moet overlast in
woonwijken verminderen

Op vrijdagavond 9 november organiseert de gemeente Tilburg een algemene informatieavond over Skaeve Huse.

Skaeve Huse
Skaeve Huse is bedoeld voor mensen die in hun huidige huurwoning veel overlast veroorzaken voor hun naaste buren, waardoor ze daar niet kunnen blijven wonen. Ze zijn niet in staat om zich aan te passen aan wat anderen van hen verwachten. Vaak hangt dit samen met psychische problemen of verslaving. Onze samenleving heeft een verantwoordelijkheid om ook deze mensen een plek te bieden om te wonen. Het project moet de overlast in woonwijken verminderen.

Maximaal tien mensen die door hun woongedrag niet passen in gewone, dichtbevolkte woonwijken, worden bij elkaar gezet. Dit gebeurt op een locatie waar de kans op overlast zo beperkt mogelijk is. Ze krijgen een eenvoudige wooneenheid op een terrein dat voldoende afstand tot woonbuurten heeft. Een beheerder houdt toezicht. Er zijn duidelijke regels, waar bewoners zich aan moeten houden. Als ze dat niet doen, worden maatregelen genomen. Bij eventuele criminele activiteiten of te veel overlast, zullen ze uit het project verwijderd worden.

Tijdelijke locatie
Op vijf plekken in de stad zijn er mogelijkheden voor Skaeve Huse. Hieruit zal voorlopig één tijdelijke locatie worden gekozen. Deze plek zal vijf jaar als Skaeve Huse locatie dienst doen. De ervaringen daarmee worden gebruikt om blijvende locaties in te richten. De vijf mogelijke locaties zijn, in alfabetische volgorde:
* Blaak-zuid/ Vaartlaan, in de huidige groenstrook tussen de wijk en de snelweg;
* Goirke Kanaaldijk, op het braakliggende terrein ten zuidwesten van de kruising met de Midden-Brabantweg;

* Karel Boddenweg, in de huidige groenvoorziening tegenover het politiebureau;
* Ringbaan West, op het opslagterrein ten zuidwesten van de Hasseltrotonde;
* Tatraweg/Apennijnenweg, op het kleinschalig bedrijventerrein. Het college heeft op 2 oktober 2007 haar voorkeur uitgesproken voor de Tatraweg/ Apennijnenweg. Het college heeft deze voorkeur voorgelegd aan de raad. De raadscommissie Fysiek bespreekt dit onderwerp in haar vergadering van 19 november 2007.

Waar en wanneer
De informatieavond is op vrijdag 9 november, van 19.30 tot 21 uur in de raadszaal in het stadskantoor, Stadhuisplein 130.

De commissie Fysiek is op maandag 19 november vanaf 19.00 uur in de raadszaal in het stadskantoor, Stadhuisplein 130. Als u spreektijd wilt aanvragen voor de vergadering van de commissie Fysiek, dan kunt u bellen met Marjo van de Loo (013 542 8299). U kunt voor meer informatie bellen met projectleider Tineke van Schijndel (013 542 87 63).

Werkzaamheden Goirleseweg

Begint op maandag 12 november 2007

Maandag 12 november beginnen de onderhoudswerkzaamheden aan de Goirleseweg. Het betreft het gedeelte tussen de Ringbaan Zuid en het viaduct met de A58. De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van het asfalt in de hoofdrijbaan, opnieuw bestraten van aansluitende inritten en het vervangen van bestaande borden aan de hoofdrijbaan. Ook wordt de belijning vernieuwd en aangepast volgens de huidige regelgeving. In het kader van duurzaam veilig houdt dit in dat een dubbele doorgetrokken lijn wordt aangebracht. Inhalen is niet meer mogelijk. Voor de inritten wordt een onderbroken streep aangebracht zodat de parallelwegen bereikbaar zijn. Er wordt gewerkt tot 23 november. Slecht weer kan leiden tot een wijziging in de planning. Mogelijk heeft u overlast van de werkzaamheden. Direct aanwonende zijn tijdelijk minder goed bereikbaar en u kunt geluidsoverlast hebben van materialen en machines. Wij vragen hier uw begrip voor.

Fase 1: Ringbaan Zuid - toegangsweg Stadssporthal
Van 12 november tot en met 16 november wordt het gedeelte tussen de Ringbaan Zuid en de toegangsweg richting de Stadssporthal aangepakt. De hoofdrijbaan en de inritconstructies zijn tijdelijk afgesloten. De parallelwegen zijn bereikbaar via de eerste inrit komende vanaf de Ringbaan Zuid, zowel aan de west- als oostzijde. Het eenrichtingsverkeer wordt tijdelijke opgeheven en enkele middengeleiders van het fietspad verwijderd. Het verkeer wordt vanaf de Ringbaan Zuid omgeleid via de Stappegoorweg, Abcovenseweg en de Rillaersebaan. De stadssporthal is alleen bereikbaar vanuit de gemeente Goirle.
Fase 2: toegangsweg Stadssporthal - viaduct A58
Fase 2 vindt plaats van 19 november tot en met 23 november en betref het gedeelte tussen de toegangsweg richting de Stadssporthal en het viaduct met de A58. De hoofdrijbaan en de inritconstructies zijn tijdelijk afgesloten. Het eenrichtingsverkeer van de parallelwegen wordt tijdelijk opgeheven en een middengeleider van het fietspad verwijderd. De oostelijke parallelweg is bereikbaar vanaf de Ringbaan Zuid en de westelijke parallelweg via de inrit ter hoogte van het viaduct met de A58. Het verkeer wordt vanaf de Ringbaan Zuid omgeleid via de Stappegoorweg, Abcovenseweg en de Rillaersebaan. De stadssporthal is alleen bereikbaar komende vanaf de Ringbaan Zuid.

Parkeren en containers
Wij verzoeken u vriendelijk géén auto's te parkeren ter hoogte van de werkzaamheden. Ook vragen wij u om de containers (papiercontainer en duobak) op een andere plek neer te zetten. De containers moeten buiten de wegafzetting staan en goed bereikbaar zijn via verharde wegen. De ophaaldag blijft ongewijzigd. Het BAT verzoekt u de containers zoveel mogelijk groepsgewijs aan te bieden. Bedankt voor uw medewerking.

Meer informatie
Hebt u nog vragen over de werkzaamheden in uitvoering, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met Gertjan Bax, toezichthouder van de gemeente Tilburg. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 81 09.

Alle informatie over actuele en toekomstige werkzaamheden aan riolering, wegen, groen en gemeentegebouwen, uitgevoerd door de gemeente Tilburg, is ook te bekijken op: http://openbarewerken.tilburg.nl