Gemeente Rotterdam
Embargo: tot vrijdag 9 november 2007 17.30 uur

Wolfert van Borselenpenning voor

de heer J. Benders

De heer Benders ontvangt op vrijdag 9 november om 17.30 uur de Wolfert de Borselenpenning uit handen van burgemeester Ivo Opstelten. De heer Benders ontvangt de Rotterdamse onderscheiding als blijk van waardering vanwege zijn inzet voor de Rotterdamse Haven en zijn betrokkenheid bij de gemeenten in het BEM-gebied (Botlek, Europort en Maasvlakte). De burgemeester overhandigt de onderscheiding tijdens de opening van het nieuwe kantoor van Lyondell in het Groothandelsgebouw aan het Weena 737 te Rotterdam.

In 2003 werd Jos Benders benoemd tot Havenman van het jaar. Een titel die recht doet aan datgene wat door zijn toedoen in de Rotterdamse haven tot stand is gebracht. Door zijn niet aflatende inspanning is de uitbreiding van Lyondell-Bayer in Nederland gerealiseerd en niet in Spanje, zoals aanvankelijk vanuit het moederbedrijf in Amerika werd voorgesteld. Een proces van vele jaren kon succesvol worden afgesloten met de bouw van de nieuwe fabriek door Lyondell op de Maasvlakte in 2001, samen met Bayer.

De afgelopen zeven jaar heeft de heer Benders zich ook ingezet als voorzitter van de Gezamenlijke Brandweer. Als deskundige bruggenbouwer wist hij de samenwerkende bedrijven van de Cibua Coöperatieve Industriële Brandweerzorg in het haven- en industriegebied van Rotterdam Rijnmond, steeds te overtuigen van nut en noodzaak van deze unieke voorziening op veiligheidsgebied. Daarnaast bekleedt hij nevenfuncties bij onder andere: Chemvision Platform Rotterdam / Antwerpen, Klankbordgroep Maasvlakte 2, Randstad Initiatief Zuidvleugel, de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie en Deltalinqs. Tot maart 2007 was de heer Benders operationeel directeur van de Lyondell fabriek in de Botlek en Fos-sur-Mer in Frankrijk.

Wolfert van Borselenpenning

De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die op leidinggevende functie op meerdere terreinen activiteiten hebben ontplooid. En dit voor de Rotterdamse samenleving. De penning is vernoemd naar de stichter van de stad, de edelman Wolfert van Borselen.