Lancering Radio Darfur: Nederland geeft stem aan Darfur

09/11/2007 19:45



Stichting Vluchteling giro 999



PERSBERICHT (embargo tot 20.00 uur 9 november)

Lancering Radio Darfur: Nederland geeft stem aan Darfuri

Vanavond is in nachtclub Panama in Amsterdam, in aanwezigheid van onder andere minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, artiesten en bekende Nederlanders als Lange Frans & Baas B., Dolf Jansen, Jan Jaap van der Wal, Doekle Terpstra, Pete Philly & Perquisite onder drukke belangstelling Radio Darfur gelanceerd.

Radio Darfur
Radio Darfur wil met een korte golf radiozender buiten Soedan bestaande humanitaire programma's en onafhankelijk nieuws uitzenden, te beluisteren in geheel Darfur. Een op te richten Darfur Reporters Netwerk moet op termijn bijdragen aan onafhankelijke berichtgeving over Darfur. Radio Darfur geeft zo een stem aan de bevolking van Darfur.

Nederlanders kunnen met een gift "lid" worden van Radio Darfur. Daarmee steunen zij media-initiatieven in (het grensgebied van) Darfur. Met Radio Darfur bundelen Nederlandse artiesten, journalisten, creatieven, politici, sporters en hulp-, vredes- en mensenrechtenorganisaties hun krachten om de radiostilte rondom Darfur te verbreken. De publieke omroep steunt het initiatief. Radio Darfur is daarmee ook een uitdrukking van Nederlandse steun voor vredesinitiatieven in Darfur en een oproep aan de Nederlandse regering hieraan naar vermogen bij te dragen.

Tot nu ontbreekt het aan onafhankelijke berichtgeving uit Darfur. Uit een eerste haalbaarheidsstudie in Soedan komt naar voren dat de bevolking in Darfur snakt naar objectief nieuws. Over hun land, over hun lokale gemeenschappen en over hun eigen toekomst.

Tot zover! Darfur
Het platform 'Tot zover! Darfur' wil met dit initiatief bijdragen aan vrede in Darfur. Radio Darfur kan steun van de bevolking mobiliseren voor vredesinitiatieven en voor de protectiemacht van de Afrikaanse Unie en de VN die vanaf begin 2008 de bevolking moet beschermen.

Het platform Tot zover! Darfur is in gesprek met Minister van Ontwikkelingssamenwerking Koenders over de wijze waarop Nederland en mogelijk andere landen aan Radio Darfur kunnen bijdragen. De komende maanden zullen de plannen voor Radio Darfur verder vorm krijgen.

Radio Darfur maakt deel uit van de nationale campagneweek Tot zover! Darfur die deze week plaatsheeft met als doel een humanitaire ramp zichtbaar te maken. Tweeëneenhalf miljoen Darfuri zijn de afgelopen jaren gevlucht en ontheemd, velen van hen leiden een uitzichtloos bestaan in vluchtelingenkampen, ruim 200.000 mensen vonden de dood.

De campagneweek Tot zover! Darfur wil Nederlanders bewust maken dat het geweld in de Soedanese regio onverminderd slachtoffers eist, dat een politieke oplossing van het conflict in deze regio nog lang niet bereikt is en vrede nog ver weg is. Ondanks het feit dat de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties binnenkort een protectiemacht naar de regio sturen.

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers van de Nacht van Darfur zijn het platform 'Tot Zover! Darfur', Aart Zeeman, Tineke Ceelen, campagnebureau BKB, CCCP Televisie & Reclame en Tinker Imagineers. Alle betrokken partijen doen belangeloos met het initiatief mee.

Meer informatie over Radio Darfur
Voor meer informatie kunt u bellen met de volgende persvoorlichters: Wim Brouwer (Stichting Vluchteling) 06-27389819 of Helma Maas (IKV Pax Christi) 06-48981488.





http://www