reactie Homo-emancipatienota

09/11/2007 20:54


Homo Lesbische Federatie Nederland (HLBF)


DEN HAAG / BREDA - Het kabinet presenteerde vandaag haar homo-emancipatienota "Gewoon homo zijn" met als hoofddoel het bevorderen van de sociale acceptatie van homoseksuelen onder de Nederlandse bevolking.

Vier pijlers in het Coalitieakkoord moeten richting geven aan het homo-emancipatiebeleid van het kabinet: veiligheid, sociale samenhang, een dienstbare 'overheid als bondgenoot' en een actieve internationale rol.

In de nota worden een groot aantal plannen kenbaar gemaakt waaronder bijvoorbeeld de zeer gewenste registratie van geweldsincidenten tegen homoseksuelen. Maar ook maakt de nota melding van meer aandacht lokaal. Het kabinet wil stimuleren dat gemeenten homo-emancipatiebeleid voeren en daarin samenwerken met organisaties die homoseksuelen vertegenwoordigen.
Enige financiële ondersteuning is er helaas niet bij voor de lokale en regionale organisaties in Nederland, met uitzondering van de COC verenigingen. Zo schrijft de Minister in zijn nota:
"Het kabinet stelt daarom middelen beschikbaar aan COC Nederland voor het versterken van de (regionale) vrijwilligers infrastructuur. Langs die weg steunt het kabinet samenwerking en homo-emancipatie in de regio en met gemeenten."

Al met al een zeer ambitieuze nota waarbij vooral opvalt dat naast wat complimenten voor o.a. De Kringen, Embrace Pink en Rotterdam Verkeert, voor het kabinet er maar één organisatie is die er toe doet. Zodra er budget beschikbaar is blijkt COC Nederland dan wel een van haar dochterorganisaties één der de begunstigden te zijn. De overigen rest slechts ondersteuning en aansporing.

HLBF-voorzitter André van Wanrooij reageert daarom teleurgesteld op de nota:
"Ondanks de ambitie en goede bedoelingen gaat het kabinet voorbij aan vele vrijwilligersorganisaties in Nederland. Het lijkt wel alsof het kabinet onder één organisatie de gehele homobeweging wenst te scharen. Daarbij volledig voorbijgaand aan de diversiteit van de homogemeenschap in Nederland. Op dit punt had ik van Minister Plasterk toch een meer afgewogen beleid verwacht."

http://www.hlbf.nl

http://www.hlbf.nl