Partij van de Arbeid

Gewoon homo zijn

09-11-2007 08:47

Het kabinet steekt volgend jaar 2,5 miljoen euro in de emancipatie van homos en lesbiennes. Dat kondigt minister Plasterk aan in zijn homo-emancipatienota gewoon homo zijn. En dat is geen overbodige luxe, zegt Plasterk. De afgelopen jaren is veel bereikt. Het homohuwelijk en adoptie door ouderparen van hetzelfde geslacht zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Even leek het of de emancipatie van homoseksuelen was voltooid. Maar die idylle is de laatste tijd ruw verstoord.

Maatschappelijke acceptatie
Steeds meer jongeren oordelen negatief over homoseksuelen. Door recente geweldsincidenten voelen homos en lesbiennes zich steeds minder veilig. Daarom zet het kabinet zich de komende jaren in voor de maatschappelijke acceptatie van homoseksuelen.

Scholen
Een bijzondere verantwoordelijkheid voelt minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) voor het bespreekbaar maken van homoseksualiteit op scholen. Daartoe komt er een handreiking voor leraren, leerlingen, schoolleiders en schoolbestuurders. Verder worden belangrijke organisaties en initiatieven gesteund. Ook daagt Plasterk gemeentes uit om actief homo-emancipatiebeleid te voeren, wat nu al in 42 plaatsen gebeurt.

Kabinet breed
Minister Plasterk staat niet alleen. Zo gaat minister Ter Horst (Binenlandse Zaken) ervoor zorgen dat geweld tegen homos systematisch geregistreerd en aangepakt wordt. Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) zal een bijeenkomst beleggen met roze netwerken binnen het bedrijfsleven om te bezien op welke wijze de overheid een bijdrage kan leveren aan het doorbreken van het roze plafond. Staatssecretaris Bussemaker (Sport) treedt met NOC*NSF in gesprek over een gedragscode die bijdraagt aan acceptatie van homoseksualiteit in de sport. En minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gaat een hartig woordje spreken met regeringen van landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

Grote stap vooruit
Het doet mij deugd dat de homo-emancipatie met zoveel steun en enthousiasme door de ministerraad is aanvaard, zegt Plasterk. Onheilsprofeten die beweerden dat dit kabinet de klok zou terugdraaien wat betreft homorechten, hebben ongelijk gekregen. Samen met de ChristenUnie en het CDA zetten we een grote stap vooruit in de emancipatie van homos en lesbiennes.