Ingezonden persbericht

JOVD voor afschaffen basisbeurs

Plasterk zet stap in goede richting, maar is onvolledig

Den Haag, 9 november 2007 - De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) vindt het plan van onderwijsminister Plasterk om de basisbeurs voor studenten af te schaffen onvolledig. De JOVD wil ook de basisbeurs afschaffen, maar is van mening dat de overheid de collegegelden voor het Middelbaar en Hoger Onderwijs op zich moet nemen. De jonge liberalen roepen minister Plasterk om met een nieuw voorstel te komen, voordat hij zijn plannen aan de Tweede Kamer aanbiedt.

Om het dreigende lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs aan te pakken heeft Plasterk ¤1,1 miljard nodig. Dit bedrag moet voor het grootste deel uit de begroting van zijn ministerie worden bekostigd. Een van de plannen van de minister is het afschaffen van de basisbeurs. "Als Plasterk het lerarentekort aan wil pakken, moet hij onderwijsgelden niet aanwenden aan een overschot aan ambtenaren, het middelmanagement en bureaucratie op scholen en aan gratis schoolboeken. Plasterk probeert met dit plan zijn problemen op te lossen over de rug van de student", aldus landelijk voorzitter Sabine Koebrugge.

De JOVD pleit wel voor de het afschaffen van de basisbeurs, maar het uitgangspunt moet zijn dat een volledige vervolgopleiding wordt aangeboden. Op deze manier moet het aantrekkelijker gemaakt worden om door te studeren. De jonge liberalen delen het standpunt dat er meer hoger opgeleiden moeten komen, maar studeren moet dan wel aantrekkelijker zijn. Koebrugge: "Plasterk investeert met zijn plannen niet in de kenniseconomie."

Studenten moeten daarnaast gewoon de mogelijkheden blijven houden om tegen een zeer lage rente te lenen. Bovendien kan de afgesloten lening terugbetaald worden op inkomensafhankelijke basis. De studiefinanciering mag op de schop, maar studenten hoeven daar niet de dupe van te worden!

* * *



Ingezonden persbericht