CDA

09 november 2007 - Nieuws -
Omtzigt: Anonimiteit van patiënten moet gewaarborgd zijn

Deze week debatteerde de Tweede Kamer met Minister Klink over de overheveling van de geestelijke gezondheidszorg naar de Zorgverzekeringswet.

In de praktijk betekent dit dat consulten bij bijvoorbeeld psychotherapeuten voortaan binnen de Zorgverzekeringswet geadministreerd moeten worden. âOp zich een goede zaakâ, volgens CDA woordvoerder Pieter Omtzigt, âmaar er is wel een aantal knelpunten.â

Zo sprak hij de zorg uit dat patiënten niet meer naar hun vertrouwde therapeut kunnen, omdat die geen contract heeft met de betreffende zorgverzekeraar. Klink zegde toe dat zorgverzekeraars dit wel op tijd duidelijk moeten maken, zodat ggz-cliënten nog kunnen overstappen naar een zorgverzekeraar die wel afspraken heeft met de psychiater van voorkeur.

Omtzigt vroeg ook aandacht voor de anonimiteit van ggz-cliënten in de vrouwenopvang. âDenk aan ernstig bedreigde vrouwen die bijvoorbeeld eerwraak boven het hoofd hangt. De rekening voor zorg mag dan absoluut niet naar de ouders gaan, en ouders mogen er ook niet via de zorgverzekeraar achter komen waar zij verblijft als ze via hun polis is verzekerd.â De Minister beloofde hier rekening mee te houden.