GGD Noord- en Midden-Limburg


Informatieavond Eetstoornissen

8-11-2007

In Nederland hebben per jaar meer dan 30.000 vrouwen tussen de 15 en 30 jaar een eetstoornis (anorexia, boulimia, of binge eating disorder). Per jaar komen hier zo'n 3000 nieuwe mensen bij. Daarvan is een klein percentage man. De exacte cijfers liggen waarschijnlijk hoger, want eetstoornissen worden vaak niet onderkend omdat ze zo goed verborgen worden gehouden.

Eetstoornissen zijn geen 'meiden-ziekten' of 'doorgeschoten lijnpogingen', maar ernstige, soms levensbedreigende psychische ziekten. Door de non-stop obsessie met eten en gewicht kunnen eet- stoornissen enorme gevolgen voor de persoon in kwestie en haar of zijn omgeving hebben.Hoe langer men een eetstoornis heeft, des te moeilijker is het om daarvan te herstellen. Vroegtijdige signalering is daarom belangrijk, maar wordt vaak belemmerd door ontkenning en schuldgevoel bij degenen met een eetprobleem. Ook onbegrip en gebrek aan kennis bij de omgeving belemmeren de signalering.

In het kader van de Landelijke Dag Psychische Gezondheid organiseert de afdeling Preventie en Informatie van de GGZ Noord- en Midden- Limburg in samenwerking met RC GGz Weert op 28 november een informatieavond over eetstoornissen. De avond is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over een eetstoornis, zoals mensen met de stoornis zelf, betrokkenen en andere belangstellenden.

Tijdens de avond worden twee presentaties gehouden; door Hans Jansen, kinderarts bij de Mutsersstichting en door Sanne Claessens, een ervaringsdeskundige waarvan onlangs een boek is uitgegeven over de aanloop naar, (h)erkenning en strijd tegen boulimia. Ook is er tijdens de avond voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

De avond vindt plaats op 28 november van 19.30 tot 21.45 uur in het restaurant van Regionaal Centrum GGz Weert, Vogelsbleek 7. De toegang is gratis, reserveren is noodzakelijk.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met het Informatiecentrum Geestelijke Gezondheid, GGZ Noord- en Midden-Limburg, tel. 0478 - 527 066, e-mail: igg@ggznml.n