Provincie Friesland

PERSUITNODIGING

Nummer: 086 TR
Datum: 22 november 2007

Samenwerken aan duurzame kwaliteit
Symposium 'Wenje yn Fryslân: de feroarjende bouopjefte'

Op woensdag 28 november aanstaande organiseert de provincie Fryslân in samenwerking met Bouwend Nederland en Aedes Fryslân (vereniging Friese woningcorporaties) een symposium over Wonen in Fryslân 'Wenje yn Fryslân: de feroarjende bouopjefte. Samenwerken aan duurzame kwaliteit.'

De woningmarkt is dynamisch. Economische en demografische ontwikkelingen hebben grote invloed op het aanbod én de vraag. De resultaten van het woonwensenonderzoek 2007 van de provincie Fryslân bieden nieuwe inzichten in de toekomstige woningbehoefte per regio. Gecombineerd met de toekomstverwachting van de bevolkingomvang in Fryslân rond 2020, is er volop aanleiding om aandacht te hebben voor de gewenste kwaliteit van nieuwe én bestaande woningen.

Tijdens het symposium staan o.a. de volgende onderwerpen centraal: . De groeiende aandacht voor kwaliteit in de leefomgeving vraagt om hechte samenwerking tussen overheden, marktpartijen en corporaties. . Het ontwikkelen van een visie en de zorgvuldige uitvoering daarvan, is een gemeenschappelijk belang. . Samen zorgen voor de juiste kwalitatieve woningen en innovatieve woonconcepten, om de inwoners van Fryslân in de toekomst duurzaam en gezond te laten wonen.

Programma:

09.00Ontvangst in de Stadsschouwburg

09.00 uur Ontvangst

09.30 Kwaliteit in de Friese woningbouw; we hebben hoge ambities!

Anita Andriesen, gedeputeerde Provincie Fryslân
09.50 Nieuwe woonwensen en de bestaande voorraad: de opgave per regio

Resultaten van het WOBOF (woningbehoefteonderzoek)

André Buys van het Rigo, research en advies
10.15 Zorgvuldig ruimtegebruik; Investeren in bestaand bebouwd gebied! Ellen Olde Bijvank, Bureau Quintis, managementadviesbureau voor wonen.
10.40 Sunich mei enerzjy, sa dogge wy it! Henk Seinen, Seinen projectontwikkeling
10.55 Pauze (en lancering campagne geWOONbewust van de Friese Milieufederatie in samenwerking met provincie Fryslân, Rabobank en enkele woningbouwcorporaties)

(vervolg programma op volgende pagina)

11.25 Werkplaats De Veranderende Bouwopgave

Interactieve werkplaats met de deelnemers om bouwstenen te verzamelen, die per regio een antwoord geven op de vraag 'hoe' we De Veranderende Bouwopgave in Fryslân tegemoet gaan.
12.45 Lunch

13.45 Landelijke ambitie duurzame woningbouw

Rik Grashoff, Platform duurzame Energie in de Gebouwde Omgeving

voormalig wethouder Delft, werkzaam bij woningbouwcorporatie WoonBron in Rotterdam.

14.05 Noordelijk energieakkoord en de Friese ambitie; Hoe gaan we energie besparen bij het wonen? Anita Andriesen, gedeputeerde Provincie Fryslân.
14.20 Lancering www.landvanenergie.nl


14.25 Uitvoering van de ambitie: hoe maken we het mogelijk? Charlie Kock, SenterNovem, agentschap voor duurzaamheid en innovatie
14.45 Inspirerende voorbeelden uit Fryslân, project DeSaH

Henk Heikema van der Kloet, De Wieren, woningstichting Sneek Ondertekening Energieprestatieakkoord door Gemeente Leeuwarden, Woningcorporaties NWF, CHF en provincie Fryslân.
15.20 Voorzitter Margriet Meindertsma trekt de conclusies van de dag en gaat met de aanwezigen in gesprek over de ambities voor de duurzame woningbouw.
16.00 Afsluitend drankje in de foyer.

16.00 Persconferentie over het ondertekende Energieprestatieakkoord met de betrokken bestuurders.
17.00 Einde woondag.

U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Datum en tijd: Woensdag 28 november van 9.30 tot 17.00 uur Locatie: Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden


---- --