Gemeente Enschede

Opvoedondersteuning krijgt duidelijk gezicht

Opvoeden is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van ouders. Opvoeden is een belangrijke, vaak leuke en dankbare maar niet altijd eenvoudige taak. Daarom moeten ouders kunnen rekenen op steun van de overheid, daar waar gewenst of nodig.

Dit is de centrale boodschap die het college van Burgemeester en Wethouders verwoordt in twee nota's: "Opvoeden, veiligheid en zorgcoördinatie" (OVZ-aanpak) en "Opvoeden in Enschede, naar een pedagogische infrastructuur". In de nota's wordt een beeld geschetst van de samenhang tussen de opvoeding, die vooral thuis gebeurt, en de bijdrage die het onderwijs, de (jeugd)gezondheidszorg en het welzijnswerk daarin geven kan. Ook wordt ingegaan op de rol van de jeugdzorg en de justitieketen als er toch iets mis dreigt te gaan.

Vernieuwing
In de nota's wordt verder uitgebreid ingegaan op twee van de zes voorgestane vernieuwingstrajecten. De gemeente wil in nauw overleg met al de uitvoerende instellingen een breed opvoedondersteuningsprogramma invoeren. Triple P (Positief Pedagogisch Programma) is een ondersteuningsprogramma dat haar positieve effecten voor ouders en kinderen bewezen heeft. Op dit moment wordt in samenwerking met het Nederlands Jeugd Instituut het programma door meerdere gemeenten en instellingen in Nederland binnengehaald. Enschede zal de invoering van het programma doen in overleg met de overige Twentse gemeenten en de Provincie. In 2008 zal in Enschede ook het Centrum voor Jeugd en Gezin vorm krijgen. Vanuit het Rijk (minister Rouvoet) worden er stevige taken t.a.v. de zorg voor de jeugd bij de gemeenten neergelegd. De inrichting van Centra voor Jeugd en Gezin is er daar een van. Het Centrum zal de samenwerking tussen betrokken instellingen bij opvoedondersteuning versterken en voor ouders de weg wijzen bij allerlei vragen rond opvoeden en opgroeien. De Raad zal zich naar verwachting voor de Kerstvakantie uitspreken over de plannen van het college zodat instellingen en gemeente in 2008 verder kunnen met de uitvoering.

28 november 2007