Waterschap Groot Salland

Raad van State wijst hoger beroep Kamper pachter af

Laatste wijziging: 28 november 2007

De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 28 november 2007 het hoger beroep van een Kamper melkveehouder om schadevergoeding ongegrond verklaard. Dit beroep ging over geclaimde schade door handhaving per 1 januari 2005 van de Keur door het waterschap met betrekking tot het verbod om vee op de dijk langs de Goot in de gemeente Kampen te weiden.

Argumentatie Raad van State

Het Waterschap Groot Salland heeft in het verleden niet altijd maatregelen genomen om het weiden van vee op de dijken, wat volgens de Keur (wetgeving) van het waterschap niet is toegestaan, tegen te gaan. Dit kan niet worden uitgelegd als een algehele vrijstelling van dit verbod, of het actief gedogen van beweiding. Daarbij is het van belang dat in geval van overtreding van de Keur, het waterschap door tijdsverloop de bevoegdheid om handhavend op te treden niet verliest en men er rekening mee dient te houden dat op een bepaald moment tot handhaving kan worden overgegaan. Het voornemen van het waterschap om handhaving van overtreding van de Keur per 1 januari 2005 daadwerkelijk uit te voeren, is ruim drie jaar daarvoor bekendgemaakt en hierover is gecommuniceerd. In deze periode was het mogelijk om de bedrijfsvoering aan te passen.

Om deze redenen ziet de Raad van State de kosten die de melkveehouder heeft gemaakt (omdat geen vee op de dijk mocht weiden) niet als onevenredig, niet buiten het normale maatschappelijke risico vallende en niet op een beperkte groep burgers of instellingen drukkend nadeel.

De uitspraak is voor het waterschap ook van belang voor de beslissing op bezwaarschriften in vergelijkbare gevallen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl