D66

Los de files op: stel de km-heffing niet uit

28 november 2007

Minister Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) heeft dinsdag in de Tweede Kamer de kiezen op elkaar gehouden over de voorgenomen landelijke kilometerheffing. ,Het is mij als minister niet toegestaan om vooruit te lopen op een besluit dat nog moet worden genomen", stelde hij. De Kamer had Eurlings ontboden voor een spoeddebat na berichten over een dreigend uitstel van de invoering van de heffing tot 2016. Volgens het regeerakkoord zou het kabinet voor 2012 een eerste onomkeerbare stap zetten. D66-kamerlid Boris van der Ham wil dat de regering zich aan die afspraak houdt.

Het kabinet buigt zich vrijdag weer over voorstellen van Eurlings. Dan zouden knopen moeten worden doorgehakt. Eurlings heeft de Kamer uitsluitsel beloofd voor de behandeling van zijn begroting over 2008, die volgende week plaatsvindt. Alleen de oppositie mengde zich in het debat. De regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie roerden zich nauwelijks. Van der Ham vindt dat een slecht teken. Van der Ham in het debat: "De invoering van de kilometerheffing wordt nu al twintig jaar besproken, maar het is elke keer het zelfde liedje, want telkens komt het tot uitstel. Het lijkt wel een TV-soap. Je kan gerust weken, maanden, zelfs jaren niet kijken, en toch haak je heel makkelijk weer aan bij de verhaallijn. Een slechte zaak. "

D66 wil dat er voor de zomer van 2011 een start wordt gemaakt met een eerste proef. Amsterdam lobbyt voor een experiment met een spitsheffing op de eigen ringweg tegen de files.