Het Marokkaans Filmfestival CINEMAR 2007 gaat van start


Marokkaanse films: geen grenzen aan cultuur

ROTTERDAM, 20071126 -- Een kunstzinnig open raam naar de sociale en maatschappelijke ontwikkelingen van Marokko is wat het Marokkaans Filmfestival CINEMAR 2007 de komende weken biedt aan filmliefhebbers. Met 24 films en 63 filmvoorstellingen, verspreid over zeven steden in Zuid-Holland, etaleert het festival de meest recente filmproducties uit Marokko. Met op 2 december als hoogtepunt de toekenning van de CINEMAR Award.

De officiële opening van CINEMAR 2007 vindt plaats in theater Lantaren/Venster te Rotterdam op woensdag 28 november 2007 om 19.00 uur en wordt verricht door Orhan Kaya, wethouder Participatie en Cultuur van de Gemeente Rotterdam en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ahmed Aboutaleb. Acteurs, regisseurs en filmcritici uit Marokko zijn ook aanwezig, onder wie Abdelhay Laraki (regisseur van de openingsfilm Parfum de mer), Hassan Benjelloun (regisseur van de film Ou va tu Moshe?), Driss Chouika (regisseur van de film Le jeu de l 'Amour), Saadia Ladib (actrice, hoofdrol in de film Parfum de mer) en Rim Chmaou (actrice, hoofdrol in de films Ou va tu Moshe en Tisse de mains et d'etoffe).

CINEMAR 2007 bestaat uit drie onderdelen, namelijk 1) CINEMAR in Zuid-Holland, 2) de uitreiking van CINEMAR Award 2007 en 3) de CINEMAR Wijkeditie. In het kader van CINEMAR in Zuid-Holland worden filmvoorstellingen georganiseerd in filmhuizen in de volgende steden: Den Haag, Gouda, Delft, Alphen a/d Rijn, Schiedam en Vlaardingen. Alle films zijn Engels ondertiteld.

In het tweede onderdeel worden de beste films bekroond met de CINEMAR Award. Op zondag 2 december maakt de internationale jury, bestaande uit Hammadi Guerroum, (filmcriticus en directeur van het Rabat Filmfestival), Gerrit Timmers (artistiek directeur Onafhankelijk Toneel/Opera O.T., Rotterdam), Mourad Boucif (filmregisseur, Marokko - België) en Benyounes Bahkani (filmregisseur, Marokko - Nederland) de winnaars bekend van de beste film, de beste regisseur, de beste acteur en actrice. De bezoekers van Lantaren/Venster in Rotterdam hebben de mogelijkheid de publieksprijs te bepalen.

De volgende films dingen mee naar de CINEMAR Award 2007: Les Anges de Satan, Tissée de mains et d`étoffe, Parfum de mer, Where Are You Going Moshe?, Le jeu de l'amour en Argane.

Het derde onderdeel van het Marokkaans Filmfestival, de CINEMAR Wijkeditie, is al op 7 november begonnen. Voor deze stedelijke programmering kiest CINEMAR primair voor kwalitatief goede films die een duidelijke inhoud kennen en sociaal maatschappelijke problemen aankaarten. Deze thema's vormen de rode draad in de filmvoorstellingen en debatten die in samenwerking met tientallen scholen, jongerenorganisaties, stichtingen en wijkgebouwen zijn georganiseerd. Het thema van dit jaar is: seksualiteit binnen de Marokkaanse cultuur (o.m. homoseksualiteit en seksueel misbruik van jongens) en de Marokkaanse vrouwen op het witte doek. Deze stedelijke programmering duurt tot 15 december.

Het Marokkaans Filmfestival CINEMAR is een project van de Rotterdamse Stichting Al Jisr. Stichting Al Jisr organiseert, promoot en begeleidt de presentatie van Marokkaanse cultuur in Nederland.

Alle informatie over CINEMAR 2007 is te lezen op www.cinemar.nl.





Juan Heinsohn Huala