Bureau Verkeershandhaving


Snelheidscontrole met lasergun

7 december 2007

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak waarin met een lasergun de snelheid is gemeten. Een snelheidsovertreder is in beroep gegaan omdat op het proces verbaal niet de positie van de agent met de lasergun ten opzichte van het gemeten voertuig is vermeld.

Grotere meetafstand, lagere meetresultaten
Hoe verder de agent van de rijbaan staat, hoe lager de gemeten snelheid. Dit betekent dat mogelijk een te lage snelheid is geconstateerd. Omdat de verdachte hiermee niet in zijn belangen is geschaad, heeft het gerechtshof een veroordeling uitgesproken. In de Aanwijzing snelheidsoverschrijdingen en snelheidsmeters staat vermeld dat bij een meting met een lasergun de afstand tot de rijlijn moet worden vermeld. Als verder van de rijlijn wordt afgeweken wordt de afwijking ten opzichte van de werkelijk gereden snelheid groter. De gemeten snelheid wordt dan steeds lager dan de gereden snelheid.

Reden Aanwijzing
Het OM heeft aangegeven, dat het van belang is dat de gemeten snelheid zoveel mogelijk de werkelijk gereden snelheid weergeeft en dat slechts om deze reden deze eis in de Aanwijzing is opgenomen. Het Hof vindt dit een plausibele verklaring. De man is veroordeeld tot een geldboete van ¤ 264 en een voorwaardelijke rijontzegging van 4 maanden.