Ingezonden persbericht


Luchtgekoeld hemelbed wint tui award beste scriptie voor duurzaam toerisme

Reisorganisatie TUI Nederland beloont studenten met prestigieuze TUI Award

Rijswijk, maandag 24 december 2007- Voor het achtste achtereenvolgende jaar heeft reisconcern TUI Nederland de prestigieuze TUI Award uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van duurzaam toerisme en transport. Thomas van den Groenendaal en Bas Prins hebben dit jaar de prijs in ontvangst genomen. De prijs is in het leven geroepen door het Centre for Sustainable Tourism and Transport, verbonden aan de NHTV Internationale Hogeschool Breda.

Met de TUI Award scriptieprijs willen TUI Nederland en de NHTV Internationale Hogeschool Breda gezamenlijk de aandacht vestigen op de duurzame ontwikkeling van toerisme en transport. Elise Allart, Duurzaam toerisme manager van TUI Nederland, reikte woensdag 19 december de TUI Award voor beste scriptie voor duurzaam toerisme en transport 2007 uit aan Thomas van den Groenendaal, oud-student aan TU Delft, en aan Bas Prins, oud-student aan Wageningen Universiteit.

Luchtgekoeld hemelbed
Van den Groenendaal heeft een luchtgekoeld hemelbed ontworpen om de energieconsumptie in hotels in tropische gebieden te reduceren. De jury was onder de indruk van dit innovatieve en concrete idee beschreven in de scriptie 'Sustainable Development in Tropical Regions'. In Bonaire en Zuid-Afrika worden de bedden momenteel getest in een aantal hotels. De scriptie van Prins, 'Artisans and the Tourism Industry', richt zich op het verbeteren van de lokale souvenirindustrie in de Dominicaanse Republiek. De schrijver werd in het bijzonder geprezen om zijn praktische aanbevelingen.

De studenten wonnen ieder een cheque ter waarde van 500 Euro en de bijbehorende oorkonde. 'Verbaasd' en 'dolgelukkig' waren de eerste reacties van de winnaars. 'Ik hoop echt dat er iets gedaan wordt met mijn aanbevelingen' aldus Prins. De jury bestond uit Lotta Sand, Duurzaam toerisme manager van de Zweedse reisorganisatie Kuoni, Giulia Carbone, werkzaam bij de natuurbeschermingsorganisatie IUCN in Zwitserland en Nico Visser, raadman voor het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid in Zuid-Afrika. Dit jaar waren tien scripties genomineerd.